Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 81 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 81 Mevcut Metin
VERGİLENDİRİLMEYECEK DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI
(Değişik madde: 07/01/2003 - 4783 S.K./5. md.)

       Aşağıdaki yazılı hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez :

       1. Ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde, kanuni mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin kayıtlı değerleriyle (bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması.

       2. Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.).

       3. Kollektif ve adi komandit şirketlerin bu maddenin (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde nev'i değiştirerek sermaye şirketi haline dönüşmesi (Kollektif ve adi komandit şirketlerin şekil değiştirerek anonim şirket haline dönüşmesi halinde şekil değiştiren kollektif ve adi komandit şirketlerin ortaklarının anonim şirketteki ortaklık paylarını gösteren hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.).
GelirVK. MADDE 81 Türkçeleştirme Önerisi
VERGİLENDİRİLMEYEN DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI
(Değişik madde: 07.01.2003-4783 s.y./5.m.)
Aşağıda yazılı durumlarda değer artışı kazancı, hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

1. Bireysel bir işletmenin iyesinin ölümü durumunda yasal kalıtçılarca işletmenin etkinliğini sürdürülmesi ve kalıtçılarca işletmedeki ekonomik değerlerin yazılı değerleriyle (dönemsonu kaynak çizelgesi temelinde defter tutuluyorsa dönemsonu kaynak çizelgesinin etkin ve edilgen değeriyle bütün olarak) olduğu gibi başkasına geçirilmesi;

2. Kazancı dönemsonu kaynak çizelgesi temelinde belirlenen bireysel bir işletmenin dönemsonu kaynak çizelgesinin bir anamal ortaklığına etkin ve edilgen değeriyle bütün olarak başkasına geçirilmesi, geçirilen ortaklığın dönemsonu kaynak çizelgesine olduğu gibi geçirilmesi ve başkasına geçirilen bireysel işletmenin iyelerinin ortaklıktan, geçirme sonucu dönemsonu kaynak çizelgesine göre hesaplanan öz anamalı tutarında ortaklık payı alması; (Bu ortaklık payını temsil eden pay belgitlerinin ada yazılı olması gereklidir.)

3. Kollektif ve yalın komandit ortaklıkların bu maddenin 2 numaralı bendinde yazılı koşullarda tür değiştirerek anamal ortaklığına dönüşmesi. (Kollektif ve yalın komandit ortaklıkların biçim değiştirerek anonim ortaklığa dönüşmesi durumunda biçim değiştiren kollektif ve yalın komandit ortaklıkların ortaklarının anonim ortaklıktaki ortaklık paylarını gösteren pay belgitlerinin ada yazılı olması gereklidir.)
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 19-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02936506 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.