Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2002/1230, Karar: 2002/2508 İçtihat

Üyemizin Özeti
Ticari defterlerin usulüne uygun tutulduğundan bahsedebilmek için ticari defter kayıtlarının müstenidatı olan yazılı belgelerin bulunması şarttır. Aksi takdirde usulüne uygun tutulan defterlerden bahsedilemeyecektir.
(Karar Tarihi : 14.05.2002)
"Mahkemece davacının ticari defterinin kapanış tasdikinin bulunmadığı, davalı defterlerinde ise, dava konusu alacağın ödendiğinin kayıtlı bulunduğu, bu durumda usulüne uygun tutulan davalının ticari defter kayıtlarına üstünlük tanımak gerektiğinden bahisle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir. İşin yapıldığı kabul edilmiş olup, davalı bedelin ödendiğini savunmuştur. Ödemenin ispatı külfeti davalıya aittir. Bu konuda davalı yazılı bir belge ibraz etmemiş ve davacıya karşı yemin teklif etmeyeceğini bildirmiştir. Ticari defterin usulüne uygun tutulması defterde yer alan kayıtların yazılı dayanaklarının bulunmasına bağlıdır. Müstenidatı bulunmayan kaydın yer aldığı defterlerin usulüne uygun tutulduğundan söz edilemez. Davalı defterlerinde yeralan ödeme kaydının yazılı belgesi bulunmadığından davalının defterlerinin usulüne uygun tutulduğu kabul edilemez. Bu nedenle ödeme ispatlanmadığından davanın kabulü yerine reddi doğru olmadığı gibi, mahkemece davalı defterlerine dayanılarak hüküm verildiği halde TTK.nın 83/I.maddesi uyarınca davalıya tamamlayıcı yemin verilmemiş olması da kabul şekli itibariyle yerinde olmamış, kararın bozulması gerekmiştir."
Üye Notu : İşbu kararın özeti tarafımızca yazılmıştır.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 66 :BEŞİNCİ FASIL : TİCARİ DEFTERLER

A - DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ:

I - ŞÜMULÜ:

Her tacir, ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak münasebetlerini ve her iş yılı içinde elde edilen neticeleri tesbit etmek maksadiyle, işletmesinin mahiyet ve öneminin gerektirdiği bütün defterleri ve bilhassa, diğer kanunların hükümleri mahfuz kalmak üzere, aşağıdaki defterleri Türkçe olarak tutmaya mecburdur:

1. Tacir hükmi şahıs ise yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteri;

2. Hususi hukuk hükümlerine göre idare edilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, vilayet, belediyeler gibi amme hükmi şahısları tarafından kurulan ve hükmi şahsiyeti bulunmıyan ticari işletmeler ile dernekler tarafından kurulan ticari işletmeler ve bunlara benziyen ve hükmi şahsiyeti olmıyan diğer ticari teşekküller, karar defteri hariç yukarki bentte yazılı defterleri;

3. Tacir hakiki şahıs ise karar defteri hariç olmak üzere birinci bentte yazılı defterleri veya işletmesinin mahiyet ve önemine göre sadece işletme defteri.

(Ek fıkra: 6215 - 29.3.2011 / m.14) Bu defterler elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulabilir. Bu defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca çıkarılacak müşterek bir tebliğle belirlenir.

(Değişik: 6215 - 29.3.2011 / m.14) Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 16-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02544689 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.