Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 68 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 68 Mevcut Metin
MESLEKİ GİDERLER
( Değişik madde: 25/12/2003 - 5035 S.K./13. md.) *1*

       Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:

       1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgahlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).

       2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri.

       3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).

       4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).

       5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.

       6. Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller.

       7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri.

       8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.

       9. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.

       10. Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar.

       Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.
GelirVK. MADDE 68 Türkçeleştirme Önerisi
MESLEK GİDERLERİ
(Değişik madde: 25.12.2003-5035 s.y./13.m.)
Bağımsız çalışma kazancının belirlenmesinde aşağıda yazılı giderler, gelirden düşülür:

1. Meslek kazancının elde edilmesi ve yürütülmesi için ödenen genel giderler (Yerleşim yerlerinin bir kısmını işyeri olarak kullananlar, yerleşim yeri için ödedikleri kiranın tümü ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İşyerine iye olanlar, kira yerine yıpranma payını, yerleşim yerine iye olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar yıpranma payının yarısını gider yazabilirler.);

2. Hizmetli ve işçilerin işyerinde ya da işyerinin eklentilerindeki besleme ve barınma giderleri, sağaltım ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli ödentisi (bu primlerin ve ödentinin geri alınmamak üzere Türkiye'de bulunan sigorta ortaklıklarına ya da emekli ve yardım bankalarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım bankalarının tüzelkişilik taşımaları koşuluyla) ile 27. maddede yazılı giyim giderleri;

3. Meslek etkinliği ile ilgili yolculuk ve konaklama giderleri (yolculuk amacının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak koşuluyla);

4. Meslek etkinliğinde kullanılan döşem, demirbaş eşya ve varlık çizelgesi içindeki taşıtlar için Vergi Yöntem Yasasına göre ayrılan yıpranma payları (yıpranan ekonomik değerlerin elden çıkarılması durumunda aynı yasanın 328. maddesine göre hesaplanacak yitemler içinde);

5. Kiralanan ya da varlık çizelgesinde bulunan ve işte kullanılan taşıtların giderleri;

6. Alınan meslek yayınları için ödenen ederler;

7. Meslek etkinliğinin yerine getirilmesi için ödenen mal ve hizmet alım ederleri;

8. Bağımsız çalışma etkinliği dolayısıyla emekli bankalarına ödenen giriş ve emeklilik ödentileri ile meslek kuruluşlarına ödenen ödentiler;

9. Meslek kazancının elde edilmesi ve sürdürülmesi için ödenen meslek, duyuru ve tanıtım vergileri ile işyerleriyle ilgili varlıksal vergi, resim ve işlem vergileri.

10. Meslek etkinliği ile ilgili olarak yasa, mahkeme kararı ve sözleşmeye göre ödenen ödenceler.

Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile bağımsız çalışanların suçlarından doğan ödenceler, gider olarak indirilemez.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 12-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02356291 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.