Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 53 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 53 Mevcut Metin
ZİRAİ KAZANCIN TESBİT ŞEKİLLERİ
(Değişik madde: 22/07/1998 - 4369/34 md.)

       Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usule (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tesbit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler. (Ek cümle: 30/07/2003 - 4962 S.K./6. md.) Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber zirai işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilir.

       Bu hükmün tatbikinde, aile reisi ile birlikte yaşayan eş ve velayet altındaki çocuklara ait işletmeler ile ortaklık halindeki işletmelerde, işletme büyüklüğü toplu olarak nazara alınır. Ortaklıklarda, ortaklğın birden fazla işletmeye taalluk etmesi veya işletmelerin ayrı ayrı mahallerde bulunması durumu değiştirmez. 52 nci maddede yazılı tek işletmelerde işletme birden fazla ortaklıklara ait olsa bile bu ortaklıklara ait işletme büyüklüğü toplanmak suretiyle nazara alınır.Birden fazla zirai işletmede ayrı ayrı şahıslarla ortaklığı bulunanların işletme büyüklüğü ölçülerinin tespitinde ortaklık payları toplamı esas alınır.

       54 üncü maddede yazılı ziraat gruplarının bir kaç tanesi içine giren zirai faaliyetlerinin bir arada yapılması halinde, en fazla iki gruba ait işletme büyüklükleri, bu gruplar için tespit olunan hadlerin yarısını aşanlar gerçek usulde vergilendirilir.

       Gerçek şahsi işletmesi gerekse dahil bulunduğu ortaklıklar müstakilen işletme büyüklüğü ölçüsünün altında kaldığı halde, kendisine ait işletmenin ve ortaklıklardaki payların toplamı bu ölçüyü aşan çiftçiler gerçek usulde vergilendirilir.Payları toplamı ölçüleri aşmayan diğer ortaklar tevkifat yoluyla vergilendirilirler. Yarıcılık ortaklık sayılır.

       Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler, yazılı olarak vergi dairesinden istemde bulunmaları halinde izleyen vergilendirme dönemi başından, işe yeni başlayanlar, işe başlama tarihinden itibaren gerçek usule geçebilirler. 54 üncü maddede yazılı ölçüleri aşanlar müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren gerçek usulde; gerçek usule tabi olanlardan bu ölçülerin altında kalanlar müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilirler.

       Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge alma, verme, saklama ve ibraz yükümlülüklerine uymayan (Mülga ibare : 25/05/2007-5661 S.K./3.mad) çiftçiler, çeşitli kamu karum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamazlar.Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usuller, ilgili kuruluşların görüşleri de alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenir.
GelirVK. MADDE 53 Türkçeleştirme Önerisi
TARIMSAL KAZANCI BELİRLEME BİÇİMLERİ
(Değişik madde: 22.07.1998-4369 s.y./34.m.)
Çiftçilerin elde ettiği tarımsal kazanç, bu yasanın 94. maddesine göre gelirleri üzerinden kesinti yapılarak vergilendirilir. 54. maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere ya da bu nitelikteki bir motorlu araca ya da on yaşına kadar ikiden çok traktöre iye çiftçilerin kazançları, gerçek yönteme (tarımsal işletme hesabı ya da dilediklerinde dönemsonu kaynak çizelgesine göre) belirlenerek vergilendirilir. Kazançları gerçek yöntemde vergilendirilmeyen çiftçiler, bu kazançları için açıklama yazısı vermez. (Ek cümle: 30.07.2003-4962 s.y./6.m.) Ancak çiftçinin iyesi olduğu tarımsal işletmeye girmeyen biçerdöver ya da bu nitelikteki bir motorlu araç ya da on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler, tecimsel kazanç düzenlemelerine göre vergilendirilir.

Bu düzenlemenin uygulanmasında aile başkanı ile birlikte yaşayan eş ve velilik altındaki çocukların iyesi olduğu işletmeler ile ortaklık halindeki işletmelerde, işletme büyüklüğü toplu olarak göz önüne alınır. Ortaklıklarda ortaklğın birden çok işletmeyi ilgilendirmesi ya da işletmelerin ayrı ayrı yerlerde bulunması, durumu değiştirmez. 52. maddede yazılı tek işletmelerde işletme, birden çok ortaklığın iyeliğinde olsa bile bu ortaklıkların işletme büyüklüğü toplanarak göz önüne alınır. Birden çok tarımsal işletmede ayrı ayrı kişilerle ortaklığı bulunanların işletme büyüklüğü ölçülerinin belirlenmesinde ortaklık payları toplamı temel tutulur.

54. maddede yazılı tarım topluluklarının birkaç tanesi içine giren tarımsal etkinlikleri bir arada yapıldığında en çok iki topluluğa ilişkin işletme büyüklükleri bu topluluklar için belirlenen sınırların yarısını aşanlar, gerçek yöntemde vergilendirilir.

Gerek kişisel işletmesi, gerekse içinde bulunduğu ortaklıklar, bağımsız olarak işletme büyüklüğü ölçüsünün altında kaldığında kendisine ait işletmenin ve ortaklıklardaki payların toplamı bu ölçüyü aşan çiftçiler, gerçek yöntemde vergilendirilir. Payları toplamı ölçüleri aşmayan diğer ortaklar, kesinti yoluyla vergilendirilir. Yarıcılık ortaklık sayılır.

Kazançları gerçek yöntemde vergilendirilmeyen çiftçiler, yazılı olarak vergi kuruluşundan istemde bulunmaları durumunda izleyen vergilendirme dönemi başından, işe yeni başlayanlar ise işe başlama tarihinden başlayarak gerçek yönteme geçebilir. 54. maddede yazılı ölçüleri aşanlar, izleyen vergilendirme dönemi başından başlayarak gerçek yöntemde; gerçek usule tabi olanlardan bu ölçülerin altında kalanlar, izleyen vergilendirme dönemi başından başlayarak gelirleri üzerinden kesinti yapılarak vergilendirilir.

Vergi Yöntem Yasasına göre belge alma, verme, saklama ve gösterme yükümlülüklerine uymayan (Yürürlükten kaldırılan söz: 25.05.2007-5661 s.y./3.m.) çiftçiler, türlü kamu karum ve kuruluşları tarafından verilen öndelik, borç, destekleme, prim gibi varlıksal ve parasal destek unsurlarından yararlanamaz. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin yöntemler, ilgili kuruluşların görüşleri de alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenir.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 12-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02384591 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.