Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 41 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 41 Mevcut Metin
GİDER KABUL EDİLMİYEN ÖDEMELER
Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmaz:

       1. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler (Aynen alınan değerler emsal bedeli ile değerlenerek teşebbüs sahibinin çektiklerine ilave olunur.)

       2. Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komüsyonlar ve tazminatlar;

       3. Teşebbüs sahibinin işletmeye koyduğu sermaye için yürütülecek faizler;

       4. Teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler;

       5. (Ek bend: 28/03/2007-5615 S.K./3.mad) * Bu fıkranın 1 ilâ 4 numaralı bentlerinde yazılı olan işlemler hariç olmak üzere, teşebbüs sahibinin, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyatlar üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel veya fiyatlar ile teşebbüs sahibince uygulanmış bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş sayılır.

       Teşebbüs sahibinin eşi, üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dahil yansoy ve kayın hısımları ile doğrudan veya dolaylı ortağı bulunduğu şirketler, bu şirketlerin ortakları, bu şirketlerin idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından kontrolü altında bulunan diğer şirketler ilişkili kişi sayılır.

       Bu bent uygulamasında, imalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması veya verilmesi, ücret, ikramiye ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler, her hâl ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.

       İşletmeden çekilmiş sayılan farklar, ilişkili kişi tarafından beyan edilmiş gelir veya kurumlar vergisi matrahının hesabında dikkate alınmış ise ilişkili kişinin vergilendirme işlemleri buna göre düzeltilir. İlişkili kişiler ve bu kişilerle yapılan işlemler hakkında bu maddede yer almayan hususlar bakımından, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesi hükmü uygulanır.

       6. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (Akitler ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.);

       7. (Ek bent: 14/06/1989 - 3571/8 md.) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin %50'si (0) sıfır (Bakanlar Kurulu, bu oranı %100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).;

       8. (Ek bent: 24/06/1994 - 4008/25 md.) Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas

       faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları;

       9. (Mülga bent: 17/12/2003 - 5024 S.K./9. md.) *1*

       10. (Ek bend: 15/05/2002 - 4756 S.K./28. md.) Basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddi ve manevi zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.

       İndirim oranı, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, ilgili kuruluşlardan alınan bilgilere göre Maliye Bakanlığınca o yıl için hesaplanan ortalama ticari kredi faizi oranına bölünmesi suretiyle bulunur.

       Sanayi siciline kayıtlı imalatçıların imalat faaliyetlerinde kullandıkları yabancı kaynaklara ait gider ve maliyet unsurlarına bu bent hükmü uygulanmaz.

       Bu bendin birinci paragrafında yer alan %25 oranını, %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu; bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirtmeye ise Maliye Bakanlığı yetkilidir.

       Bu Maddenin uygulanmasında, kolektif şirketlerin ortakları ile adi ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortakları teşebbüs sahibi sayılır.
GelirVK. MADDE 41 Türkçeleştirme Önerisi
GİDER OLARAK KABUL EDİLMEYEN ÖDEMELER
Aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul edilmez:

1. Girişimci ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar ya da nesne olarak aldıkları diğer değerler (Nesne olarak alınan değerler, benzeri ederi ile değerlenerek girişimcinin çektiklerine eklenir.);

2. Girişimcinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, aylık dışı paralar, aracılık yüzdeleri ve ödenceler;

3. Girişimcinin işletmeye koyduğu anamal için yürütülecek işlentiler;

4. Girişimcinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede alacak verecek hesabı ya da diğer biçimlerdeki alacakları üzerinden yürütülecek işlentiler;

5. (Ek bent: 28.03.2007-5615 s.y./3.m.) Bu fıkranın 1-4 numaralı bentlerinde yazılı olan işlemler dışında girişimcinin ilişkili kişiler ile benzerlerine uygunluk ilkesine aykırı olarak belirlenen ederler üzerinden mal ya da hizmet alım ya da satımında bulunması durumunda, benzerlerine uygun ederler ile girişimcinin uygulamış olduğu eder arasındaki işletme zararına oluşan fark, işletmeden çekilmiş sayılır.

Girişimcinin eşi, üstsoyu ve altsoyu, üçüncü basamak içinde olmak üzere yansoy ve kayın yakınları ile doğrudan ya da dolaylı ortağı bulunduğu ortaklıklar, bu ortaklıkların ortakları, bu ortaklıkların yönetimi, denetimi ya da anamalı bakımından denetimi altında bulunan diğer ortaklıklar, ilişkili kişi sayılır.

Bu bentin uygulamasında, üretim, yapım, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması ya da verilmesi, ücret, aylık dışı para ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler, her durum ve koşulda mal ya da hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.

İşletmeden çekilmiş sayılan fark, ilişkili kişinin açıkladığı gelir ya da kurumlar vergisi için vergilendirilecek tutarın hesabında göz önüne alınmış ise ilişkili kişinin vergilendirme işlemleri, buna göre düzeltilir. İlişkili kişiler ve bu kişilerle yapılan işlemlerle ilgili olarak bu maddede yer almayan konularda 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Yasasının 13. maddesi uygulanır.

6. Her türlü para cezaları, vergi cezaları ile girişimcinin suçlarından doğan ödenceler (Sözleşmelerde ceza koşulu olarak öngörülen ödenceler, ceza niteliğinde ödence sayılmaz.);

7. (Ek bent: 14.06.1989 - 3571/8.m.) Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün ürünlerine ilişkin duyuru ve tanıtım giderlerinin % 50'si (Bakanlar Kurulu, bu oranı % 100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.);

8. (Ek bent: 24.06.1994-4008 s.y./25.m.) Kiralama yoluyla edinilen ya da işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, hız teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin ana etkinlik konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile yıpranma payları;

9. (Yürürlükten kaldırılan bent: 17.12.2003-5024 s.y./9.m.)

10. (Ek bent: 15.05.2002-4756 s.y./28.m.) Basın yoluyla işlenen eylemlerden ya da radyo ve televizyon yayınlarından doğacak parasal ve ruhsal dokuncalardan dolayı ödenen ödence giderleri.

İndirim oranı, Vergi Yöntem Yasasına göre o yıl için belirlenmiş olan yeniden değerleme oranının, ilgili kuruluşlardan alınan bilgilere göre Maliye Bakanlığınca o yıl için hesaplanan ortalama tecimsel ödünç para işlentisi oranına bölünmesi yoluyla bulunur.

İşleyim kütüğünde adı yazılı üreticilerin üretim etkinliklerinde kullandıkları yabancı kaynaklara ilişkin gider ve elde edilmesi için yapılan harcama unsurlarına bu bent uygulanmaz.

Bu bendin birinci paragrafında yer alan % 25 oranını, % 100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu; bendin uygulanmasına ilişkin yöntem ve temelleri belirtmeye ise Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Bu maddenin uygulanmasında, kolektif ortaklıkların ortakları ile yalın ve paylı komandit ortaklıkların komandite ortakları girişimci sayılır.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 11-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01690006 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.