Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Danıştay 5 Dairesinin 1994/7386 Esas, 1996/3023 K İçtihat

Üyemizin Özeti
Serbest avukatlıktan memuriyete geçenlerin serbest avukatlıkta geçen hizmetlerinin intibakı
(Karar Tarihi : 1996)
A)Davamıza konu olan olayın tıpatıp aynısını çözen Danıştay 5. dairesinin E. 1994/7386, K.1996/3023 sayılı kararında ;
"Öğretmen olan iştirakçinin avukatlık topluluk sigortasına tabi serbest avukatlıkta geçen hizmet süresinin ¾'nün intibakta değerlendirilmesi gerektiği" belirtilerek şöyle içtihatta bulunulmuştur:
"657 Sayılı Kanunun 36. maddesinin C/3 fıkrasında "Avukatlık Hizmetleri Sınıfına giren" memurların, daha önce serbest avukatlıkla geçirdikleri sürelerin intibaklarında değerlendirilmesi usulü düzenlenmektedir.
1136 sayılı Avukatlık Yasasının "Emekliliğe tabi görevden önceki avukatlığın kıdeme sayılması" başlıklı 195. maddesinde ise, "Bu kanun gereğince topluluk sigortasına girmiş olup sigortalılığı devam eden bir avukat, emekliliğe tabi bir göreve veya hizmete atandığı yahut SEÇİLDİĞİNDE, sigortalılığına esas alınan avukatlık süresinin dörtte üçü kıdemine eklenerek intibakı yapılır ve görev veya hizmet aylığı ile emeklilik keseneğine esas aylığı yükseltilir" hükmü yer almaktadır.
Görüldüğü gibi, 657 Sayılı Yasanın 36/C-3. maddesindeki , serbest avukatlıkta geçen sürelerin ¾'ünün intibakta değerlendirileceği yolundaki hükümden yaralanabilmek için avukatlık hizmetleri sınıfında görev yapmak zorunlu olmasına karşın;
Avukatlık Yasası'nın 195. maddesi, belli bir sınıfta bulunma koşulu getirmeksizin, emekliliğe tabi bir göreve atanan bir avukatın, sigortalılığa esas alınan avukatlık süresinin üçte ikisinin (şimdi ¾) intibakında değerlendirileceğini öngörmektedir.
657 S.Y.nın 36/C-3. maddesinde, 1136 S.Y.nın 195.maddesinden farklı olarak "Avukatlık Hizmetleri Sınıfında göreve başlayanlar lehine bir düzenleme yer almakta olup, Avukatlık Kanunu'ndaki hükmün 657 Sayılı Yasada yer alan hükme aykırı olduğundan ... söz edilemez."
İlgili Mevzuat Hükmü : Avukatlık Kanunu MADDE 195 :(Yeniden düzenleme: 26/2/1970 - 1238/1 md.)
       Bu kanun gereğince topluluk sigortasına girmiş olup sigortalılığı devam eden bir avukat emekliliğe tabi bir göreve veya hizmete atandığı yahut seçildiğinde, sigortalılığına esas alınan avukatlık süresinin dörtte üçü kıdemine eklenerek intibakı yapılır ve görev veya hizmet aylığı ile emeklilik keseneğine esas aylığı yükseltilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.F.Fikret NİMETİGİL
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 06-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03201199 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.