Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

DANIŞTAY 4. DAİRESİ 2003/1481 E.12004/1088 K İçtihat

Üyemizin Özeti
Telif haklarının verilendirilmesinde ististna düzenleyen 193 sayılı GVK 18 maddesinde, hangi eserlerin ve kimler tarafından meydana getirilenlerden oluşturulan eserlerin vergilendirilmeyeceğine ilişkin düzenlemede, ses sanatçlıarının vermiş oldukları konserlerden elde ettikleri gelirler ile çıkarmış oldukları kaset ve albümlerin belli bir yayımcı ile anlaşılması ve satılşının bu yolla sağlanması işlemi kanunun 18 maddesinde düzenlenen telif kazançlarının istisnasından yararlanmaz.
(Karar Tarihi : 17.05.2004)
T.C.DANIŞTAY 4. DAİRE
2003/1481 Esas
2004/1088 Karar
17.5.2004 Tarih193/m.18,65

İstemin Özeti : Davacının vermiş olduğu konserlerde elde ettiği gelir ile yapımcı firmanın çıkarttığı kasette okuduğu eserler karşılığında elde ettiği okuma ücretini beyan etmediği ileri sürülerek re'sen takdir edilen matrah üzerinden gelir vergisi salınmış, fon payı hesaplanıp, vergi ziyaı cezası kesilmiştir. İstanbul 8. vergi Mahkemesi 31.10.2001 günlü ve E:2001/778, K:2001/1812 sayılı kararıyla; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65. maddesinde her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğunun belirtildiği, aynı Kanunun serbest meslek kazançlarından istisnalar başlıklı 18 inci maddesinde, müellef mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar ve mucitlerin ve bunların kanuni mirascılarının, şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeler, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video bantı, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazetede, dergi, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, resip, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılatın gelir vergisinden müstesna olduğunun hükme bağladığı, bu kazanç istisnasının uygulanabilmesi için maddede yer alan fikri ürünlerin serbest meslek faaliyeti olarak meydana getirilmesi, dolayısıyla elde edilen gelirin serbest meslek kazancı olması ve bunun yanısıra serbest meslek faaliyeti sonucu ortaya konulan çalışmalarında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca eser sayılması gerektiği, olayda davacının ses sanatçısı olarak yaptığı anlaşma sonucu kaset çıkarma ve konser verme çalışmaları bu anlamda istisna kapsamında sayılamayacağından bu faaliyetinden elde ettiği gelirden dolayı vergiye tabi olduğu sabit olan yükümlünün ihtilaflı döneme ait beyannamelerini vermemesi nedeniyle takdire sevki yerinde ise de; dosya içeriğinden ihtilaflı dönemde anılan faaliyetlerinden elde ettiği toplam gelirinin 1.350.000.000 TL. olduğu belgelendirilidiğinden ve bu geliri üzerinde bir gelir elde ettiği de idarece tespit edilmediğinden takdir komisyonunca takdir edilen 2.900.000.000 Lira matrah üzerinden yapılan tarhiyatın bu tutara isabet eden kısmında hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle matrahın azaltılmasına karar vermiştir. Davalı İdare, yapılan tarhiyatın yasal olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Tetkik Hakimi Abdurrahman Gençbay'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı A.Kemal Terlemezoğlu'nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, isteminin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:

KARAR : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

KARAR : Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 17.05.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Gelir Vergisi Kanunu MADDE 18 :(Değişik madde: 04/12/1985 - 3239/40 md.)

       (Değişik fıkra: 11/08/1999 - 4444/4 md.) Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

       Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

       Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

       Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Muhsin KOÇAK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 10-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02865601 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.