Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

1136 S.lı Avukatlık Kanunu MADDE 3
(Değişik: 30/1/1979 - 2178/1 md.)
       Avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için :
       a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
       b) Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak veya yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş bulunmak,
c) Avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmak,
       d) (Ek : 2/5/2001 - 4667/3 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
       e) Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgahı bulunmak,
       f) Bu Kanuna göre avukatlığa engel bir hali olmamak gerekir.(1)

İkametgahın baro bölgesinde olması zorunluluğu avukatın yerleşme özgürlüğünü kısıtlamaktadır.

Üyemizin Notu: Avukatlık Kanunu’nun 3.maddesinin ( e) bendi masum görünüşlü ama acımasızdır:

Madde 3 - e) Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgahı bulunmak,

Avukatın yazılmak istediği baro bölgesinde ikametgahı olması koşulu günümüzdeki ulaşım olanakları karşısında anlamsız kalmaktadır. Örneğin İzmir’de oturan bir avukatın Manisa’ya ulaşması çok kolaydır. Çocuklarının okulu nedeniyle İzmir’de oturmak zorunda kalan avukatı Manisa Barosu’nun Manisa’da ikametgahı olmadığı için reddetmesi gerekir.

İzmir’de oturan avukat İzmir Barosuna kayıt olmak zorunda kalacağından ancak İzmir’de büro açabilir. (Bakınız: Avukatlık Kanunu’nun 43.maddesi:Her avukat, ….baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır.) Avukat Manisa’da asla büro açamaz. (Bakınız: Av.K. 43: Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz.)

Kanun bununla da yetinmemiş bütün adres değişikliklerini takip etmektedir. Avukatlık Kanunu’nun 43.maddesine göre ‘’Bürosunu veya konutunu değiştiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadır.’’ Bu zorunluluğa uygun olarak Manisa’dan İzmir’e taşındığını bildiren avukatın ruhsatı Av.K. 3/e gereğince anında iptal edilmek zorundadır.

Özetle Avukatlık Kanunu’nun 3.maddesinin ( e ) bendi avukatın yerleşme özgürlüğünü yersiz yere kısıtlamaktadır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Armağan KONYALI
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 27-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01532006 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.