Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Esas: 2006/5038, Karar: 2007/4520 İçtihat

Üyemizin Özeti
Parada sahtecilik suçunda; suça konu sahte paralar, asıllarını tedavüle çıkaran T.C. Merkez Bankası Başkanlığının merkez veya taşra birimlerine gönderilerek, aldatma yeteneğine sahip olup olmadıkları ve sahteliklerinin kolayca anlaşılıp anlaşılamayacağı konusunda görüş alınmalıdır; Kriminal Polis Laboratuarının düzenlediği raporla yetinilerek eksik soruşturmayla hüküm kurulamaz.
(Karar Tarihi : 7.6.2007)
"DAVA : Parada sahtecilik suçundan sanık H____ Ç____'ın yapılan yargılaması sonunda; hükümlülüğüne ve zoralıma, sahte paraların T.C. Merkez Bankasına gönderilmesine dair Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 6.7.2005 gün ve 290 esas, 189 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık müdafii tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile 26.5.2006 günü daireye gönderilmekle incelendi.

Gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyaya temyiz aşamasında gönderilen Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğünün 17.6.2005 tarihli yazısı ve eklerinin incelenmesinde; olay tarihinde sahte paralarla yakalanan sanıktan alınan parmak izleri ile 21.4.1997 tarihinde hırsızlığa teşebbüs suçunu işlediği iddiasıyla yakalanan H____ ve M____ oğlu 1978 Kastamonu Ağlı doğumlu Kastamonu Ağlı Akçakese Köyü nüfusuna kayıtlı C____ K____ ve 11.5.1997 tarihinde emniyeti suistimal suçunu işlediği iddiasıyla yakalanan H____ ve M____ oğlu Kastamonu 1978 doğumlu C____ G____'nin parmak izlerinin aynı kişiye ait olduğu, her üç kişinin de ikametgah adresi olarak İstanbul Gaziosmanpaşa S____ Mahallesi K____ Sokak No:10 adresini verdikleri, yapılan çalışmalara karşın üç farklı kimlik beyan eden kişinin gerçek kimliğinin tespit edilemediği, sanık H____ Ç____'ın 6.4.2005 tarihinde poliste alınan ifadesinde yukarıda belirtilen adreste dayısı H____ K____'nün yanında kaldığını beyan ettiği anlaşılmakla, sanığın gerçek kimliği tespit edildikten sonra sonucuna göre bir hüküm kurulması gerektiğinin gözetilmesi zorunluluğu,

2- Kabul ve uygulamaya göre de,

Suça konu sahte paraların CMK.nun 73/1. madde ve fıkrası uyarınca bunların asıllarını tedavüle çıkaran T.C. Merkez Bankası Başkanlığının merkez veya taşra birimlerine gönderilerek, aldatma yeteneğine sahip olup olmadıkları ve sahteliklerinin kolayca anlaşılıp anlaşılamayacağı konusunda görüş alınması gerektiği gözetilmeden, Kriminal Polis Laboratuarının düzenlediği raporlarla yetinilerek eksik soruşturmayla hüküm kurulması,

KARAR : Bozmayı gerektirmiş sanık H____ Ç____ müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 07.06.2007 gününde oybirliği ile karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 197 :(1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Evren AKÇAY
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 18-02-2015

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03151798 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.