Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2011/ 23314 Esas 2012/18693 İçtihat

Üyemizin Özeti
Kadın önce açtığı tedbir nafakası davasındaki, "boşanırlarsa yoksulluk nafakası olarak devamına ilişkin" isteğini geri almamıştır. Bu durumda önce açılan tedbir nafakası davası ile birleştirilen karşılıklı açılan boşanma davalarının içinde davalı-davacı (kadın)'ın yoksulluk nafakası talebinin bulunduğu kabul edilmelidir. Ve Bu istek hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm tesis edilmesi gerekirken, bu talebin nazara alınmaması da usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
(Karar Tarihi : 04.07.2012)
Dava: Taraflar arasındaki karşılıklı açılan "boşanma" davaları ile "nafaka" davasının birleştirilerek yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-davacı (kadın) tarafından, birleşen nafaka davası ve yoksulluk nafakası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: 1- Kocanın boşanma davasının kabulü yanında, davalı tarafından açılıp birleştirilen boşanma davası da, haklı görülerek kabul edildiğine ve boşanmada tarafların ikisi de aynı oranda kusurlu görüldüğüne göre, davalının boşanma davalarından önce 14.12.2010 tarihinde bağımsız olarak açmış olduğu, boşanma davalarıyla birleştirilerek görülen nafaka davasının da kabulü ile kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, "nafaka talebinde haklı olmadığının" benimsenmesi suretiyle bu davanın reddedilmesi doğru bulunmamıştır.

2- Davalı-davacı (kadın), birleştirilen nafaka davasına ilişkin dava dilekçesinde, "tedbir nafakası" talebiyle birlikte "boşanırlarsa yoksulluk nafakası" da istemiş, boşanma davasında ise "nafaka davası derdest olduğundan burada ayrıca nafaka" istemediklerini bildirmiştir. Nafaka davasındaki, boşanırlarsa yoksulluk nafakası olarak devamına ilişkin isteğini geri de almamıştır. Bu durumda davalı-davacı (kadın)'ın yoksulluk nafakası talebinin bulunduğu kabul edilmelidir. Bu isteği hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm tesis edilmesi gerekirken, bu talebin nazara alınmaması da usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple tedbir ve yoksulluk nafakası yönünden BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04.07.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 175 :Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 27-06-2014

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02743101 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.