Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2010/2914, Karar: 2010/15392 İçtihat

Üyemizin Özeti
Borçlu hakkındaki icra takibi, iflasın ertelenmesi davasında verilen tedbir kararından sonra başlatılmıştır. Söz konusu bu tedbir kararı, bu karardan sonra alacaklının takip yapmasına engel teşkil eder.
(Karar Tarihi : 15.06.2010)
"Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Borçlu vekili, izmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2009/53 Esas sayılı iflasın ertelenmesi dosyasında verilen 16.02.2009 tarihli ihtiyati tedbir kararına aykırı olarak haklarında İzmir 9. icra Müdürlüğü'nün 2009/4486 Esas sayılı dosyasında takip yapıldığını, tedbire rağmen takibe devam edilerek müvekkilinin gayrimenkulü üzerine haciz konulduğunu, söz konusu işlemlerin iptali ile hacizlerin kaldırılmasına yönelik taleplerinin reddedildiğini belirterek yasaya aykırı müdürlük işleminin iptaline, icra işlemlerinin durdurulmasına ve hacizlerin kaldırılmasına karar verilmesini icra mahkemesinden talep etmiştir.

İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2009/53 Esas sayılı dosyasında, borçlu tarafça iflasın ertelenmesi davası açıldığı, bu dosyada mahkemece 16.02.2009 tarihinde "davacı şirket hakkında halen başlamış ve başlatılması muhtemel (6183 Sayılı Kanuna dayalı takipler dahil) tüm icra ve iflas takiplerinin İİK 179/b 1. ve 2. maddeleri uyarınca durdurulmasına, davacı aleyhine başlatılan icra takipleri sırasında davacıya ait işyerinden haczedilerek muhafaza altına alınan mallar varsa bu mallar hakkındaki muhafaza tedbirlerinin ve hacizlerin aynen devam etmesine, keza konulan bankalardaki paralar hakkında blokajlar varsa blokajların aynen devam etmesine, tedbir kararından sonra blokaj konulmamasına" yönelik ihtiyati tedbir kararı verildiği, bahsi geçen bu dosyadan 17.04.2009 tarihinde nihai olarak, davanın kabulü ile iflasın 17.04.2009 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ertelenmesine karar verildiği, ayrıca davacı aleyhine başlatılan icra takipleri sırasında davacıya ait işyerinden haczedilerek muhafaza altına alınan mallar varsa bu mallar hakkındaki muhafaza tedbirlerinin ve hacizlerin aynen devam etmesine şeklinde de hüküm kurulmuş olduğu dosyaya ibraz edilmiş karar örneklerinden anlaşılmaktadır.

İzmir 9. icra Müdürlüğü'nün 2009/4486 Esas sayılı dosyasında ise, borçlu şirket hakkında 26.03.2009 tarihinde ihtiyati haciz kararı alındığı, 27.03.2009 tarihinde de, çeke dayalı kambiyo takibi başlatıldığı, alacaklı vekilinin talebi üzerine müdürlükçe, 03.04.2009 tarihinde gayrimenkul ve araç haczi hususunda tapu kadastro müdürlüğüne ve trafik tescil şube müdürlüğüne müzekkere yazıldığı, bu müzekkerelere istinaden şikayet eden borçlunun tapunun, İzmir İli ilçesi, E____ Mah, ____ Ada, 3 parsel sırasında kayıtlı taşınmazı üzerine haciz şerhinin işlendiği, borçlu şikayet eden vekilince 08.04.2009 ve 29.12.2009 tarihlerinde icra işlemlerinin durdurulmasına ve hacizlerin kaldırılmasına yönelik talepte bulunulduğu, müdürlükçe takibin tedbiren durdurulmasına karar verildiği, ancak hacizlerin kaldırılması hususunda olumlu bir karar verilmediği şikayet üzerine de, icra mahkemesince şikayetin reddine karar verilmiş olduğu görülmektedir.

Borçlu hakkındaki icra takibi bahsi geçen tedbir kararından sonra başlatılmıştır. Söz konusu bu tedbir kararı, bu karardan sonra alacaklının takip yapmasına engel teşkil eder. Somut olayda iflasın ertelenmesi davasında verilen tedbir kararından sonra alacaklının takip yaptığı ve şikayet eden borçlunun gayrimenkulü üzerine de haciz konulduğu görülmektedir. O halde mahkemece şikayetin kabulü ile borçlu hakkındaki haciz işlemlerinin iptaline ve gayrimenkul üzerine konulan haczin de kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde şikayetin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

KARAR : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK.'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 15.06.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : İcra ve İflas Kanunu MADDE 289 :(Değişik madde: 17/07/2003 - 4949 S.K./71. md.)

Mühlet içinde borçlu aleyhine 6183 sayılı Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyati haciz kararları uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.

Mühlet sırasında taşınır veya taşınmaz rehniyle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir veya başlamış olan takiplere devam edilebilir; ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez.

206 ncı maddenin birinci sırasında yazılı alacaklar için haciz yoluyla takip yapılabilir.

Konkordato aksine hüküm içermediği takdirde mühlet, rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesini durdurur.

Takas bu Kanunun 200 ve 201 inci maddelerine tabidir. Bu maddelerin uygulanmasında konkordato mühletinin veya iflasın ertelenmesi kararının ilanı tarihi esas alınır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 11-03-2014

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02652001 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.