Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2012/2447, Karar: 2013/4238 İçtihat

Üyemizin Özeti
Taraflar arasında akdedilen yapım işi ihale sözleşmesi hakediş alacağı, yüklenici tarafından dava dışı bankaya, bankadan alınan kredi karşılığı temlikname ile devredilmiştir.

Yüklenici (temlik eden), temlik edilen alacağın işsahibi davalı belediye (temlik borçlusu) tarafından bankaya (temellük eden) ödenmemesi sebebiyle bankaya kredi faizi ödemek zorunda kaldığını ileri sürerek davalıdan maddi tazminat talep etmektedir.

Yargıtay; BK m.168/son uyarınca temlik edilen alacağın birikmiş temerrüt faizlerinin de alacakla birlikte bankaya temlik edilmiş sayılacağı; belediyenin, alacağı, bankaya ödememesi durumunda borçlu temerrüdüne düşeceği ve bankanın, belediyeden temerrüt faizi isteyebilme hakkı bulunduğu; temlik konusu alacağın, bankaya geç ödenmesi ile davacı yüklenicinin bankaya ödediği kredi faizinden kaynaklanan zarar arasında illiyet bağı bulunmadığı; gerekçeleriyle davanın reddi gerektiğini belirtmiştir.
(Karar Tarihi : 27.06.2013)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Dava, maddi tazminatın tahsili istemiyle açılmış; mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş ve verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.

Davada, taraflar arasında 3.4.2008 tarihli sözleşme yapıldığı ve sözleşme konusu Tahtakale Parkı ve Ek Hizmet Binası İnşaat işini yaparak davalı iş sahibine teslim edildiği ve davacının hak ettiği iş bedelinin 625.000,00 TL tutarındaki kısmının 1.9.2008 tarih ve 014659 yevmiye numaralı temliknameyle dava dışı Vakıflar Bankası Üsküdar Şubesine temlik edildiği; ancak, temlikname karşılığı temlik alacaklısı bankadan almış olduğu kredi sebebiyle temlik edilen alacağın davalı yanca, bankaya ödenmemesi sebebiyle faiz ödemesinde bulunulduğu ileri sürülerek; 120.731,59 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesi istenmiştir.

1.9.2008 tarihli temliknamenin kapsamı ve temliknamede gösterilen alacak miktarı, yanlar arasında çekişmeli değildir. Somut olayda uygulanması gereken 818 Sayılı BK'nun 168. maddesi hükmü gereğince, bir alacağın temliki, temlik edenin şahsına özgü olanlar dışındaki önceki haklarını ve diğer ek haklarını da kapsar. Bu yasal nedenle, temlik edilen alacak, temlik edilene, temlik eden ne durumdaysa, o durumu ile ve bu kapsamda üstünlük ve sakatlıklarıyla birlikte bir bütün halinde geçer. Devredilen alacak, bir mal varlığından başka bir mal varlığına geçer; ancak, kendi varlığını da olduğu gibi korur. 818 sayılı Kanunun 168/son maddesi hükmü uyarınca da, temlik edilen alacağın birikmiş temerrüt faizleri dahi, alacakla birlikte temlik alana temlik edilmiş sayılır.

Somut olayda da yukarda özetle açıklanan yasal sebeplerle, temlik konusu 625.000,00 TL alacak dava dışı Vakıflar Bankası'nın malvarlığına intikal etmiş olduğundan ve temlik eden borçlu belediye tarafından temlik alacaklısına temlike konu alacağın ödenmemesi durumunda borçlu temerrüdüne düşen belediyeden bankanın temerrüt faizi isteyebilme hakkı bulunmaktadır. Temlik konusu alacağın temlik alacaklısına geç ödenmesi sebebiyle davacının bankaya ödemiş olduğu kredi faizinden kaynaklanan zarar arasında illiyet bağı bulunmamaktadır. Açıklanan bu sebeplerle, davanın reddi gerekirken; hukuksal olmayan gerekçelerle mahkemece, davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan sebeplerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüne, kararın davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istenmesi halinde temyiz eden davalıya iadesine, 27.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 168 :Alacağın temlikinde, temlik eden kimsenin şahsına has olanlardan maada rüçhan hakları ve diğer müteferri haklar dâhil olur.

Temlik eden kimse, temellük edene alacak senedini teslim ve mevcut esbabı sübutiyeyi ve haklarının izhar için lüzumlu olan malumatı ita ile mükelleftir.

Gecikmiş faizler, asıl alacak ile birlikte temlik edilmiş addolunur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 19-01-2014

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02439189 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.