Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 22. H.D. 2013/7188 E. 2013/10861 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacının işyerinde yaptığı işin niteliği dikkate alındığında tanık beyanlarına göre yapılan fazla çalışma ücretinin hüküm altına alınmasının dosya içeriğine uygun düştüğü anlaşıldığından hesap raporundaki tanık beyanlarına göre yapılan fazla çalışma ücretinden hakkaniyet indirimi yapılması hususu da gözetilerek hüküm altına alınmaması BOZMAYI gerektirmiştir.
(Karar Tarihi : 14.05.2013)
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi K____ tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, 20.05.1999 tarihinden 30.04.2005 tarihinde kadar davalı işveren yanında kesintisiz olarak çalıştığını, davalı işveren tarafından iş sözleşmesinin 30.04.2005 tarihinde herhangi bir neden gösterilmeksizin haksız olarak ihbar önellerine uyulmadan bildirimsiz feshedildiğini, davacının hafta sonları ve bayramlar da dahil her gün 07.00-17.00 saatleri arası mesai yaptığını, davacının kamyon şoförü olması sebebiyle gece seferlerine de çıktığını, bu seferler ile diğer fazla çalıştığı süre içinde kendisine fazla mesai ücretinin ödenmediğini, yıllık ücretli izninin kullandırılmadığını beyanla, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davalı şirketin M____ Çimento San. ve Tic. A.Ş. ile yapılan sözleşme çerçevesinde E____ Yolu 10. Km. de bulunan Hazır Beton Santrali işletmesinin müteahhidi olduğunu, sözleşmenin kapsamındaki işin süresinin 01.05.2003 tarihinden 30.04.2005 tarihine kadar iki yıl olarak belirlendiğini, niteliği itibariyle davalı işverenin üstlendiği işin belirli süreli olduğunu, işin belirli olması sebebiyle işverenin işyerinde çalışan işçilerin de hizmet sözleşmelerinin yürütülen işin tabiatı gereği belirli süreli olduğunu, davacının hak kazandığı kıdem ve ihbar tazminatının ödendiğini sair işçilik alacağının bulunmadığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 11.06.2012 tarih ve 2010/15282 eass, 2012/20314 karar sayılı ilamı ile emsal ücret araştırmasına yönelik bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.


1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
Dosya içeriğine göre davacının davalı şirkete ait hazır beton santralinde şoför olarak 20.05.1999-30.04.2005 arasında çalıştığı, iş sözleşmesinin 30.04.2005 tarihinde iş sözleşmesinin davalının yürüttüğü işin sona ermesi nedeni ile davalı tarafından feshedildiği anlaşılmaktadır.
Davacı işyerinde hafta sonları ve bayramlar da dahil her gün 07.00-17.00 saatleri arası mesai yaptığını, kamyon şoförü olması sebebiyle gece seferlerine çıktığını, bu seferler ile diğer fazla çalıştığı süre içinde kendisine fazla mesai ücretinin ödenmediğini iddia ederek fazla çalışma ücreti isteğinde bulunmuştur. Mahkemece karara esas alınan hesap raporunda dosyaya ibraz edilen operatör bazında çalışma raporlarına göre yapılan seçenekte hesaplanan fazla ücreti 30 oranda hakkaniyet indirimi yapılarak hüküm altına alınmıştır.
Dosyaya sunulan operatör bazında çalışma raporlarına davalı tarafından söz konusu listeye davalı şirketin bilgisayar programından alındığını, program menüsüne girilecek bir isim ile tüm liste veya programdaki tüm veya bir kısım mal sevkiyatlarının istenilen herhangi bir şahıs adına düzenlenebileceği ve bu raporlar üzerinde her zaman oynanabileceği yönünde itiraz edilmiştir. Mahkemece operatör bazında çalışma raporunun yine dosyaya ibraz edilen sevk irsaliyeleri ile uygun olduğu gerekçesiyle davalının itirazına itibar edilmeyerek operatör bazında çalışma raporlarına göre yapılan hesap seçeneğine itibarla fazla çalışma ücretine hükmedilmiştir. Davacının işyerinde yaptığı işin niteliği dikkate alındığında tanık beyanlarına göre yapılan fazla çalışma ücretinin hüküm altına alınmasının dosya içeriğine uygun düştüğü anlaşıldığından hesap raporundaki tanık beyanlarına göre yapılan fazla çalışma ücretinden hakkaniyet indirimi yapılması hususu da gözetilerek hüküm altına alınmalıdır.
Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
KARAR : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : İş Kanunu MADDE 41 :FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

       Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

       Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.

       Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

       İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

       63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

       Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

       Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.

(Ek fıkra: 6552 - 10.9.2014 / m.4) Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

(Ek fıkra: 6552 - 10.9.2014 / m.4 / Yürürlük / m.145/a) Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz altı saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.


       Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Bülent AKÇADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 04-09-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02238488 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.