Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 6.HD. 2011/5865 ESAS-2011/10088 KARAR İçtihat

Üyemizin Özeti
Türk Medeni Kanununun 701 maddesinde de belirtildiği üzere, elbirliği mülkiyeti Kanundan veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluktur. Dolayısıyla mallara birlikte malik olma durumunda söz konusu olan bir ortaklık türüdür. Tarafların ortak hesap açmış olmaları ve tasarruf yetkisinin birlikte kullanılacağının kararlaştırılması ortaklığın elbirliği mülkiyeti şeklinde olduğunu göstermez. Aynı şekilde hisselerin belirtilmemiş olması da, ortaklığın elbirliği mülkiyeti olduğunu ortaya koymaz. Nitekim paylı mülkiyeti düzenleyen Türk Medeni Kanunun 688/2 maddesi de başka türlü belirlenmedikçe paylar eşit sayılır düzenlemesine yer vermiştir. Ayrıca TC. Merkez Bankasının cevabi yazısında da hesap ("VE") li müşterek hesap olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle taraflar arasındaki ortaklığın paylı mülkiyet ortalığı olması nedeni ile davanın reddine karar vermek gerekirken; taraflar arasındaki ortaklığın elbirliği ile mülkiyet ortaklığı kabul edilerek TMK.nun 644 maddesi gereğince elbirliği ile mülkiyet ortaklığının paylı mülkiyet ortaklığına dönüştürülmesi hatalıdır.
(Karar Tarihi : 03.10.2011)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava, elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, davalı ile birlikte imza ile tasarruf edebilecekleri banka hesabındaki ortaklığı, elbirliği ile mülkiyet ortaklığı olduğundan bahisle elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini talep ve dava etmiş ise de, Türk Medeni Kanununun 701 maddesinde de belirtildiği üzere, elbirliği mülkiyeti Kanundan veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluktur. Dolayısıyla mallara birlikte malik olma durumunda söz konusu olan bir ortaklık türüdür. Tarafların ortak hesap açmış olmaları ve tasarruf yetkisinin birlikte kullanılacağının kararlaştırılması ortaklığın elbirliği mülkiyeti şeklinde olduğunu göstermez. Aynı şekilde hisselerin belirtilmemiş olması da, ortaklığın elbirliği mülkiyeti olduğunu ortaya koymaz. Nitekim paylı mülkiyeti düzenleyen Türk Medeni Kanunun 688/2 maddesi de başka türlü belirlenmedikçe paylar eşit sayılır düzenlemesine yer vermiştir. Ayrıca TC. Merkez Bankasının cevabi yazısında da hesap ("VE") li müşterek hesap olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle taraflar arasındaki ortaklığın paylı mülkiyet ortalığı olması nedeni ile davanın reddine karar vermek gerekirken; taraflar arasındaki ortaklığın elbirliği ile mülkiyet ortaklığı kabul edilerek TMK.nun 644 maddesi gereğince elbirliği ile mülkiyet ortaklığının paylı mülkiyet ortaklığına dönüştürülmesi hatalıdır.

Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenle davalının temyiz itirazının kabulü ile, kararın BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 03.10.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 688 :Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.

Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.

Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 25-06-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03032207 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.