Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 2012/18710, Karar: 2013/5464 İçtihat

Üyemizin Özeti
Mahkeme tarafından verilmiş gerekçeli karar kesinleşmemiş olsa bile, davacının bu aralıkta davasından feragat etmesiyle yerel mahkeme yeniden ek karar vererek önce vermiş olduğu kararı kaldıramaz.
(Karar Tarihi : 04.03.2013)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm, davalı tarafından 04.06.2012 tarihli davanın feragat sebebiyle reddine dair ek karar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Tarafların birlikte imzaladıkları 07.02.2011 tarihli protokol doğrultusunda TMK madde 166/3 gereğince anlaşmalı boşanmalarına karar verilmiş, davacı kocanın 01.06.2012 tarihli dilekçesiyle karar kesinleşmeden davasından feragat ettiği anlaşılmaktadır. Mahkemece 04.06.2012 tarihli ek karar ile davanın feragat sebebiyle reddine karar verilmiştir. Mahkemelerin yasada gösterilen istisnalar dışında kararlarını kendilerinin kaldırmaları mümkün olmadığı için mahkemenin feragat dilekçesi üzerine kendi kararını kaldırması isabetsizdir. Mahkeme verilen feragat dilekçesini bir temyiz dilekçesi gibi işleme tabi tutarak boşanma dosyasını Yargıtay'a göndermeli, Yargıtay tarafından "feragat nedeniyle bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına" karar verildikten sonra mahalli mahkeme, davanın feragat nedeni ile reddine karar vermelidir. Bu nedenle ek kararın bozularak kaldırılmasına ve davacı kocanın feragat dilekçesi dikkate alınarak bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.

KARAR : Temyiz edilen 04.06.2012 tarihli ek kararın yukarıda gösterilen sebeple bozularak kaldırılmasına, davadan feragat sebebiyle bir karar verilmek üzere hükmün BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 309 :(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.

(2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.

(3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.

(4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Stj.Av.Elif BİLGE
Hukukçu
Stajyer Avukat
Şerh Son Güncelleme: 17-06-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02912688 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.