Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Esas: 2012/8396, Karar: 2012/11413 İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktoru ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'ne karşı, yanlış tedavi ve kusurlu eylemleri ile çocuklarının ölümüne neden olunduğu iddiası ve uğranılan maddi ve manevi zararın giderilmesi istemiyle ikame edilmiştir.

Hizmet kusurundan doğan zararlardan dolayı; idarî yargıda, idareye karşı tam yargı davası açılması gerektiğinden adlî yargıda ikame olunan davanın, yargı yolu bakımından mahkemenin görevsizliği nedeniyle reddi gerektiğine karar verilmiştir.
(Karar Tarihi : 28.06.2012)
"Davacı A____ D____ ve diğerleri vekili tarafından, davalı H____ A____ T____ ve diğeri aleyhine 15/09/2010 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 21/12/2011 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, davalılar tarafından eksik ve hatalı tedavi uygulandığı iddiasıyla uğranılan maddi ve manevi zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, dava dilekçesinin usul nedeni ile reddine karar verilmiş; karar, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacılar, oğulları B____'ın epilepsi hastası olduğunu, davalılardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktoru H____ A____ T____ ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün yanlış tedavi ve kusurlu eylemleri ile çocuklarının ölümüne neden olunduğunu beyan ederek, maddi ve manevi zararlarının giderilmesini istemişlerdir.

Mahkemece, verilen kesin süre içerisinde eksik alınan nisbi harç tamamlanmadığından, dava dilekçesinin usulden reddine karar verilmiştir.

Davacılar, davalı Karadeniz Üniversitesi Rektörlüğü ve diğer davalı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktoru aleyhine kusur ve ihmalleriyle ölüme sebebiyet verdikleri iddiası ile davalılardan maddi ve manevi tazminat isteminde bulunduğuna göre; istemin hizmet kusuruna dayandığı sonucuna varılmaktadır.

Hizmet kusurundan doğan zararlardan dolayı İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 2/1-b maddesi gereğince idareye karşı, idari yargı yerinde tam yargı davası açılması gerekir. Görev konusu kamu düzenine ilişkin olup ileri sürülmese bile yargılamanın her aşamasında mahkemelerce kendiliğinden gözetilir.

Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilerek, yargı yolu bakımından mahkemenin görevsizliği nedeniyle dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekirken dava dilekçesinin usulden reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.

KARAR : Temyiz olunan kararın yukarıda 2 nolu bentte açıklanan nedenle davalılar yönünden görev nedeniyle BOZULMASINA; bozma nedenine göre davacıların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 28.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

KARŞI OY : İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 2. maddesi gereğince, idari yargı yerinde ancak idare aleyhine dava açılabilir. Gerçek kişilere yönelik dava adli yargı yerinde görülür. Bu nedenle davalı H____ A____ yönünden de idari yargının görevli olduğu biçimindeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmamaktayız."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türkiye Cumhuriyeti Anayasası MADDE 129 :Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.
Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez.
(Değişik Fıkra: 7.5.2010 5982/13) Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.
Silahlı Kuvvetler mensupları ile hâkimler ve savcılar hakkındaki hükümler saklıdır.
Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir.
Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılması, kanunla belirlenen istisnalar dışında, kanunun gösterdiği idarî merciin iznine bağlıdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 09-12-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02298999 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.