Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2011/10902 K. 2011/11543 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacı, durumu dava açmadan kısa bir süre önce dedikoduların artması sonucu öğrendiğini açıklamıştır. Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına göre, hükmün onaylanması gerekir.
(Karar Tarihi : 5.7.2011)
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına göre,
KARAR : Yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.07.2011 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY : Boşanma kararı, davalı H____'nin zinasına (TMK. md. 129) dayanmaktadır. Bu durumda davacı, davalı ananın gebe kaldığı dönemde bir başka erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu en geç boşanma kararıyla öğrenmiş demektir. Koca soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. (TMK.md.289/1) Bu süre hakdüşürücü süre olup, hakim tarafından resen dikkate alınır. Dava boşanma kararının kesinleştiği tarihten yaklaşık otuz bir yıl sonra açılmıştır. Gecikmenin haklı sebebe dayandığı da ispatlanamadığına göre davanın hak düşürücü süre (TMK. md.289) geçtiğinden reddi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple değerli çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum.

KARŞI OY : Soybağının reddi davası açabilmek için Türk Medeni Kanunu'nun 289. maddesinde bir yıllık hak düşürücü süre öngörülmüştür.Yasada bu bir yıllık sürenin geçirilmiş olması ve gecikmenin haklı bir sebebe dayanması halinde; bu sebebin ortadan kalkmasından itibaren bir yıl içinde dava açılmasına da olanak tanınmıştır.Yasadaki "gecikmedeki haklı sebep"; geç öğrenmek olgusu olmayıp, öğrenmeye olanaksız kılacak savaş, deprem, yurt dışında bulunma gibi bir olağanüstü olaydır. Kayden çocukların babası gözüken davacı eşinin H____ adlı kişiyle ilişki kurduğunu 1977 yılında açtığı ve boşanmayla sonuçlanan davada ileri sürmüştür. Aradan 31 yıl geçtikten sonra soybağının reddi davasını açmıştır. Davacı, yukarıda açıklandığı şekilde gecikmeyi haklı kılan bir sebebin varlığını ileri sürmüş değildir. Davacı, durumu dava açmadan kısa bir süre önce dedikoduların artması sonucu öğrendiğini açıklamıştır. Diğer yandan, yasa koyucunun bir yıllık kısa bir hak düşürücü süre öngörmesi karşısında; 31 yıl sonra açılan soybağının reddi davasının dinlenirliği; yasa koyucunun kısa süre öngörme amacıyla bağdaşmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın hak düşürücü sürenin geçirilmesi nedeniyle reddin ve bu yüzden hükmün bozulmasına karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 289 :Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, (İPTAL EDİLEN İBARE RGT: 07.10.2009 RG NO: 27369 ANY. MAH. 25.06.2009 T. 2008/30 E. 2009/96 K.) içinde açmak zorundadır.

Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava
açmak zorundadır.

Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Gökmen AŞKAR
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 19-10-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03277707 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.