![]() |
|
![]() |
|
(Karar Tarihi : 07.01.1971)
TCK'nın 6.maddesinde;''bir yabancının,4'üncü maddede yazılı cürümlerden başka,Türk kanunlarına göre aşağı haddi bir seneden eksik olmayan hürriyeti bağlayıcı bir cezayı müstelzim cürümü,yabancı memlekette Türkiye'nin veya bir Türk'ün zararına işlemesi...''söz konusu edilmiş olup,inceleme konumuzu teşkil eden olayda ise;toplu olarak kahve kaçakçılığı yapmak hususunda önceden aralarında anlaşan sanıkların,Viyana'da 27600 dolar karşılığında aldıkları 30 ton kahveyi Köstence'den motora yükleyerek önce İ____'ye getirmiş iseler de;emniyetçe takip edildiklerinden şüphelenerek,S____'ye oradan da P_____'ye getirip,orada M____ F____ isimli şahsa ait metruk binaya istif eyledikleri anlaşıldığına göre ;olayın şu cereyan şekli itibarıyle,fiillerinin Türkiye'de işlediğinde hiçbir şüphe bulunmadığı gibi ,sanık H____E____Ş_____'nin Suriye uyruklu olmasının,hakkında takibat yapılabilmesi için TCK'nın 6.maddesine tevfikan Adalet Bakanlığından izin alınmasını gerektirmeyeceği gözetilmeden yazılı şekilde karar ittihazında(TCK.6.Madde gereğince Adalet Bakanlığından izin alınması için dosyanın C.Savcılığına tevdiine)isabet görülmemiştir.
Üye Notu : TCK böylelikle, yabancının yabancı ülkede Türkiye aleyhine suç işlemesi halinde , yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olsa dahi "ne bis in idem" ilkesini tanımamaktadır.(DEMİRBAŞ Timur,Ceza Hukuku Pratik Çalışmalar, 4.Baskı, s.68,Seçkin,2011,Ankara)
|
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 12 :(1) Bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, Türk Kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, Türk Kanunlarına göre cezalandırılır. Yargılama yapılması Adalet Bakanının istemine bağlıdır.
(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen suçun bir Türk vatandaşının veya Türk Kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisinin zararına işlenmesi ve failin Türkiye'de bulunması halinde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması koşulu ile suçtan zarar görenin şikayeti üzerine fail, Türk Kanunlarına göre cezalandırılır. (3) Mağdur yabancı ise, aşağıdaki koşulların varlığı halinde fail, Adalet Bakanının istemi ile yargılanır: a) Suçun, Türk Kanunlarına göre aşağı sınırı üç yıldan az olmayan hapis cezasını gerektirmesi. b) Suçluların geri verilmesi anlaşmasının bulunmaması veya geri verilme isteminin suçun işlendiği ülkenin veya failin uyruğunda bulunduğu devletin hükûmeti tarafından kabul edilmemiş olması. (4) Birinci fıkra kapsamına giren suçtan dolayı yabancı mahkemece mahkûm edilen veya herhangi bir nedenle davası veya cezası düşen veya beraat eden yahut suçu kovuşturulabilir olmaktan çıkan yabancı hakkında Adalet Bakanının istemi üzerine Türkiye'de yeniden yargılama yapılır. (5) (Ek : 6545 - 18.6.2014 / m.56) Birinci fıkra kapsamına giren hâllerde rüşvet ve nüfuz ticareti suçlarından dolayı yargılama yapılması Adalet Bakanının istemine bağlı değildir. |
|
Şerh Son Güncelleme: 28-08-2012
|
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |