Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6102 S.lı Türk Ticaret Kanunu (Yeni) MADDE 799
(1) Çekten cayma ancak ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade eder.

(2) Çekten cayılmamışsa, muhatap, ibraz süresinin geçmesinden sonra da çeki ödeyebilir.

Gerekçesi

Üyemizin Notu: Bu madde, 6762 sayılı Kanunun 711 inci maddesinden, dili güncelleştirilerek ve üçüncü fıkraya yer verilmeksizin Tasarıya alınmıştır. 6762 sayılı Kanunun "Keşideci çekin kendisinin veya üçüncü bir kimsenin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasında ise muhatabı çeki ödemekten menedebilir." şeklindeki hükmü CBA'nın 32 nci maddesinde yer almamaktadır. 6762 sayılı Kanun, maddenin üçüncü fıkrasını İsv. BK. m. 1119 (3) hükmünden aynen aktarmıştır. Kaynak öğretide de tartışmalara yol açan, amaç ve faydası pek belirlenemeyen bu hüküm, Türkiye'de yanlış anlamalara neden olmuş ve çekin niteliğiyle bağdaştırılması mümkün olmayan bir uygulamanın yerleşmesine de sebebiyet vermiştir. Karışıklık yaratmaktan başka hiçbir yarar sağlamayan ve çekin değerini düşüren bu hüküm kaldırılmıştır.

Adalet Komisyonu Raporu'ndan:
Tasarının 799 uncu maddesinin görüşülmesi sırasında, bu maddenin 24 Şubat 2005 tarihinde kamuoyuna açıklanan taslak metinde yer alan, 6762 sayılı Kanunun 711 inci maddesinden aynen aktarılmış olan, ancak Tasarıda mevcut bulunmayan üçüncü fıkra, Alt Komisyonda tekrar tartışmaya açılmıştır. Tasarıyı hazırlayan Bilim Komisyonunun Başkanı, mezkûr fıkranın, Bilim Komisyonunun sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmeler bağlamında, Türkiye Bankalar Birliği ile yürüttüğü tartışmalar sonunda Tasarıya alınmadığını belirtmiştir. Bilim Komisyonu Başkanı, Türkiye Bankalar Birliğinin anılan fıkranın yeniden düzenlenmesi için öneri getirdiğini, bu öneride Birliğin çek bedelini ihtilaf sonuna kadar bloke etmek çözümünü önerdiğini, ancak önerinin, çek ilişkisine ve tarafların menfaatine uymadığı için Tasarı metnine alınmadığını söylemiştir. Bilim Komisyonu Başkanı, bu tartışmalar sırasında hem sözü edilen fıkradan hem de gelişen uygulamadan şikâyetlerin ve yöneltilen eleştirilerin dikkate alınması gerektiği noktasına ulaşıldığını da eklemiştir. Bunun üzerine İsviçre hariç, mehazlarda yer almayan, İsviçre öğretisinde de şüphe ile karşılanan, yorum güçlüklerine yol açan ve bankaların şikâyetini mucip olan hükmün Tasarı metnine eklenmemesi Alt Komisyonca da doğru bulunmuştur. Tasarının 799 uncu maddesi redaksiyon yapılarak iki fıkra hâlinde kabul edilmiştir. Yapılan bu değerlendirme ve değişiklikler Komisyonumuzca da yerinde görülmüştür.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 14-06-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01531911 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.