Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. HD. E.:2011/14371 K:2011/18118 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacı kocanın açmış olduğu yargılamaya konu boşanma davasından önce kadının kocayı yaralamaya kalkışması olayı nedeniyle taraflar arasında görülen ceza davasında kadın sanık sıfatıyla adresini beyan etmiş, ceza mahkemesinin gerekçeli kararında yazılan bu adreste mahkumiyet hükmü kadına tebliğ edilmiştir. Davacı kocanın bilgisi dahilinde olan bu olaya rağmen davalı kadının ceza davasından önceki eski adresine dava dilekçesi ve duruşma günü tebligatı çıkartılması, tebliğin imkansızlığı sebebiyle de ilanen tebligatla yargılamaya devam edilmesi usulsüz olup, tebligatın bilinen en son adrese yapılması kanuni bir zorunluluktur. Bu yasal gerekliliğe aykırı olarak usulsüz tebligatla taraf teşkili sağlanmadan davalı kadına savunma ve delil sunma hakkı tanımadan eksik hasım ve eksik incelemeyle hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
(Karar Tarihi : 03/11/2011)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.
Kanunun gösterdiği istisnalar haricinde hakim iki tarafı iddia ve savunmalarını beyan etmeleri için kanuni şekillere uygun olarak davet etmedikçe hükmünü veremez (1086 s. HUMK.'nun 73 ve 6100 s. HMK.'nun 27. md.). Davacı kocanın açmış olduğu yargılamaya konu boşanma davasından önce kadının kocayı yaralamaya kalkışması olayı nedeniyle taraflar arasında görülen ceza davasında kadın sanık sıfatıyla adresini beyan etmiş, ceza mahkemesinin gerekçeli kararında yazılan bu adreste mahkumiyet hükmü kadına tebliğ edilmiştir. Bu olaylar davacı kocanın bilgisi dahilindedir. Buna rağmen davalı kadının ceza davasından önceki eski adresine dava dilekçesi ve duruşma günü tebligatı çıkartılması, tebliğin imkansızlığı sebebiyle de ilanen tebligatla yargılamaya devam edilmesi usulsüzdür. Tebligat yasasının 10. maddesi uyarınca tebligatın tebligat yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılması bir kanuni zorunluluktur. Bu yasal gerekliliğe aykırı olarak usulsüz tebligatla taraf teşkili sağlanmadan davalı kadına savunma ve delil sunma hakkı tanımadan eksik hasım ve eksik incelemeyle hüküm kurulması doğru olmamıştır.
KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ. 03.11.2011
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 27 :(1) Davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler.

(2) Bu hak;

a) Yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını,

b) Açıklama ve ispat hakkını,

c) Mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini,

içerir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özlem AŞKAR TUFAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 20-05-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02370811 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.