Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 1
– (Değişik: 2/7/2012-6352/1 md.)
Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde yeteri kadar icra dairesi bulunur.
Her icra dairesinde Adalet Bakanlığı tarafından atanacak bir icra müdürü, yeteri kadar icra
müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından
görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli bulunur.
(Ek üçüncü fıkra:24/11/2021-7343/1 md.) İş yoğunluğunun veya personel sayısının
fazla olduğu icra dairelerinde dairenin düzenli, uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından icra müdür ve müdür yardımcıları arasından, icra müdürünün yetkilerini haiz bir icra başmüdürü görevlendirilebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, yönetmelikle düzenlenir.

İcra müdür ve icra müdür yardımcıları, Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılacak yazılı sınav ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınav sonucuna göre atanırlar. İcra katipleri arasından Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılacak yazılı sınav ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü sınav sonucuna göre de icra müdür veya icra müdür yardımcılığı kadrolarına atama yapılabilir.

İcra katipliğine ilk defa atanacaklar, kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak merkezî sınavda başarılı olanlar arasından Adalet Bakanlığı veya Bakanlığın bu konuda yetki vereceği adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından yapılacak uygulama ve sözlü sınav sonucuna göre; unvan değişikliği suretiyle atanacaklar ise uygulama ve sözlü sınav sonucuna göre atanırlar. Unvan değişikliği suretiyle icra katipliğine atanacaklar tahsis edilen kadronun yüzde ellisini geçemez.

İcra müdür ve icra müdür yardımcıları ile icra katiplerinin, yazılı sınav, sözlü sınav, görevlendirme, nakil, unvan değişikliği, görevde yükselme ve diğer hususları yönetmelikle düzenlenir.

İcra dairelerinde, gerektiğinde, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından zabıt katibi, mübaşir ve hizmetli görevlendirilir.

İcra müdürü, icra müdür yardımcısı veya icra katibinin herhangi bir nedenden dolayı yokluğu halinde görev ve yetkileri, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilecek yazı işleri müdürü veya zabıt katibi tarafından yerine getirilir.

Adalet Bakanlığı, icra dairelerini bir arada bulundurmaya ve aynı icra mahkemesine bağlamaya yetkilidir.

İCRA MÜDÜRLÜKLERİNDE DIŞARIDAN GÖREVLİ ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA ADALET BAKANLIĞI GENELGESİ

Üyemizin Notu: T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü


Sayı : B.03.0.PER.0.00.00.19/010.06.02/18 01/01/2006
Konu : İcra müdürlüklerinde dışarıdan görevli çalıştırılmaması


GENELGE
No: 92


Bazı icra müdürlüklerinde, resmî görevliler dışında, hacze götürülen araç şoförleri, emekli memur veya avukatların yanında çalışanlar gibi kişilerin usulsüz biçimde icra iş ve işlemlerinde çalıştırıldığı, ayrıca sorumluluğu bulunmayan bu kimselerin yapılacak olan takip ve hacizleri önceden borçlulara bildirmek suretiyle mal kaçırmalarına sebep, icra işlemlerini taraflara veya üçüncü kişilere bildirmeleri nedeniyle beklenen sonucun alınmasına engel oldukları yönünde, Bakanlığa bir kısım şikayetler intikal etmektedir.

Bilindiği üzere; 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun "İcra Daireleri ve Memurları" başlıklı 1 inci maddesi;

"Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde yeteri kadar icra dairesi bulunur.

Her icra dairesinde Adalet Bakanlığınca atanacak bir icra müdürü ile yeteri kadar yardımcı ve mahallince atanacak kâtip, mübaşir ve sair müstahdemler bulundurulur.

Ayrıca icra müdürü olmayan yerlerde bu vazife mahkeme yazı işleri müdürü tarafından görülür.

Adalet teşkilatı sulh mahkemesinden ibaret bulunan yerlerde Adalet Bakanlığı bu mahkemelere görmeye yetkili olduğu işlerde icra yetkisini verebilir. Bu takdirde icra müdürüne ait görev ve yetkiler mahkeme yazı işleri müdürü, yokluğu halinde zabıt kâtibi tarafından yerine getirilir..."

"İflâs Daireleri" başlıklı 2 nci maddesi;

"Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde lüzumu kadar iflâs dairesi bulunur.

Birinci madde hükmü iflas daireleri hakkında da caridir."

"İş Görmekten Memnuiyet" başlıklı onuncu maddesi;

"İcra ve iflas işlerine bakan memur ve müstahdemler:

1) Kendisinin,

2) Karı veya kocasının, nişanlısının yahut kan ve sıhri usul ve füruunun veya üçüncü derece dahil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve sıhri civar hısımlarının,

3) Kanuni mümessili veya vekili yahut müstahdemi bulunduğu bir şahsın,

Menfaati olan işleri göremeyip derhal tetkik merciine haber vermeye mecburdur. Tetkik mercii müracaatı yerinde görürse o işi diğer bir memura, bulunmayan yerlerde kâtiplerinden birine verir."

" Memnu İşler" başlıklı 11 inci maddesi;

"Tetkik vazifesini gören hakimler ve icra ve iflas memur ve müstahdemleri, dairelerince takip edilmekte olan bir alacak veya satılmakta bulunan bir şey hakkında kiminle olursa olsun kendileri veya başkaları hesaplarına bir akit yapamazlar. Yaparlarsa hükümsüzdür."

Hükümlerini içermektedir.

Söz konusu hükümlerle icra dairelerinde çalışan personelin sadece resmî görevliler olması gerektiği belirlenmiştir. Bu görevliler kendisi ya da yakınlarının işlerini göremeyecekleri gibi, bu tür işlemleri yapma yetkileri de Kanunla sınırlandırılmış bulunmaktadır.

Resmî görevliler için böylesine sıkı önlemlerin düşünüldüğü icra dairelerinde, icra işlerinde taraflar yararına ya da kendi menfaatine işlem yapan şoför, emekli memur, avukat yanında çalışanlar gibi kişilerin çalıştırılmaları, daha da ilerisinde bunlara özel çalışma ortamı sağlanacak şekilde masa tahsis edilmesinin hiçbir yasal dayanağı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca imkânlar ölçüsünde adliyelerin ve icra dairelerinin personel ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır. Personel ihtiyacının tam olarak karşılanmadığından ve ihtiyaç bulunduğundan bahisle sorumluluğu ve resmi sıfatı olmayan kişilerden kamu hizmetinde yararlanılması açıkça mevzuata aykırılık oluşturmaktadır.

Bu itibarla;

1) İcra ve iflâs dairelerinde hiçbir surette, resmî sıfatı ve sorumluluğu olmayan personel çalıştırılmamasını,

2)Bu kişilerin dairelerde çalışmasına müsaade edenlerin eylemlerinin yasal mevzuat çerçevesinde sorumluluk doğuracağının yargı çevrenizdeki tüm icra müdür ve yardımcıları ile dairede çalışan diğer personele tebliğini,

Konunun önemle takip edilmesi için keyfiyetin yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıkları ile icra hâkimliklerine de duyurulmasını rica ederim.


Cemil ÇİÇEK
Bakan


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Cengiz ALADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 21-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02584195 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.