Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 2003/10286, Karar: 2003/11464 İçtihat

Üyemizin Özeti
HUMK m. 95/1 gereğince davadan feragat halinde ortada artık bir dava kalmadığından; mevcudiyeti kalmayan bir davanın temyiz davası ile Yargıtay'a taşınması da söz konusu olamaz. Bu sebeple, davacının temyizden feragati hükümsüzdür.
(Karar Tarihi : 17.09.2003)
"Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Mahkemece, tarafların boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı süresi içinde temyiz etmiştir. Davacı temyizinde "..karardan sonra karar kendilerine tebliğ edilmeden eşiyle barıştıklarını evlilik birliğini devam ettirdiklerini, aralarında bir sorun kalmadığını, barışıp biraraya gelmiş olmaları nedeniyle boşanmalarına ilişkin verilen kararın bozulmasını.." talep etmiştir. Görüldüğü gibi, temyiz dilekçesi davadan feragat niteliğindedir. Davadan feragat kesin hükmün bütün sonuçlarını hasıl eder. (HUMK.m.95/1)

Davacı, dosya Yargıtay'da iken gönderdiği 2.9.2003 tarihli dilekçesi ile "..temyizden feragat" etmiştir. Davadan feragat, temyiz dilekçesiyle kullanıldığına göre, davadan feragatten rücu sonucunu doğuracak şekilde temyizden feragat edilemez. Zira, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 95/1. maddesi gereğince davadan feragatle, ortada artık bir dava kalmamıştır. Mevcudiyeti kalmayan bir davanın temyiz davası ile Yargıtay'a taşınması da söz konusu olamaz. Bu bakımdan, davacının 2.9.2003 tarihli temyizden feragati hükümsüzdür.

KARAR : Davadan feragat sebebiyle karar verilmek üzere hükmün BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 17.09.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 95 :Feragat ve kabul, kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl eder.

Bilbeyyine hükme raptı kanunen mecburi olan hallerde müddeaaleyh müddeinin neticei talebini kabul ederse müddeaaleyhin davada devamı huzuru mecburi değildir ve bu kabul bundan başka hukuki bir netice husule getirmez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 06-02-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02385712 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.