Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, Esas: 2011/3594, Karar: 2011/4493 İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava, taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir, mahkemece istem kabul edilmiştir. Davaya konu taşınmaz, karar tarihinden sonra 3.kişiye tapuda satılmıştır.

Hükmü, kayıt maliki olduğunu belirten kişi temyiz etmiştir. Temyiz eden, davada taraf değil ise de; kurulan hüküm, davada taraf olmayan temyiz edeni etkileyeceğinden temyiz itirazının incelenmesi gerekmiştir.

Vaad borçlusu davalı, vaade konu taşınmazı, dava dışı temyiz edene tapuda devrettiğinden davacı vaad alacaklısına HUMK m.186'ya (HMK m.125) binaen tercih hakkı sorulmalı ve mahkemece bu çerçevede karar ittihaz edilmelidir.
(Karar Tarihi : 07.04.2011)
"Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 08.12.2009 gününde verilen dilekçeyle tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 01.06.2010 tarihli hükümün Yargıtay'ca incelenmesi dava dışı İ____ R____ vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Dava, taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir. Davalı, savunmada bulunmamıştır. Mahkemece, istek kabul edilmiştir.

Hükmü, kayıt maliki olduğunu belirten İ____ R____ temyiz etmiştir.

HUMK'nun 427. maddesine göre hükmün temyizi, davanın taraflarınca yapılabilir. Hükmü temyiz eden İ____ R____ davanın tarafı değilse de, çekişme konusu 1927 ada 37 Sayılı parseli karar tarihi olan 01.06.2010 tarihinden sonra tapuda 09.11.2010 tarihinde satın almıştır. Dolayısıyla kurulan hüküm, davanın tarafı olmayan bir kişinin hukuki durumunu etkileyeceğinden, kayıt maliki İ____ R____'nin temyiz itirazının incelenmesi gerekmiştir.

Çekişmenin esasına gelince;

27.08.2008 tarihli sözleşmenin tarafları, vaat borçlusu N____ ile vaat alacaklısı olan davacı Ş____ K____'dır. Hiç kuşkusuz, sözleşmenin hüküm ve sonuçları taraflar arasında kendini gösterir. Ne var ki, vaat borçlusu N____'in taşınmazı 9.11.2010 tarihinde dava dışı İ____ R____'ye sattığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş, HUMK'nun 186. maddesi uyarınca davacıya tercih hakkını sormak, bunun sonucuna uygun hareket ederek bir karar kurmak olmalıdır. Kayıt maliki olan kişinin durumu gözden kaçırılarak; istem, yazılı olduğu şekilde hükme bağlandığından, karar bozulmalıdır.

KARAR : Temyiz olunan kararın yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istenmesi halinde iadesine, 07.04.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 125 :(1) Davanın açılmasından sonra, davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse, davacı aşağıdaki yetkilerden birini kullanabilir:

a) İsterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralmış olan kişiye karşı davaya devam eder. Bu takdirde dava davacı lehine sonuçlanırsa (Değişik 28.07.2020T. 7251 Sy.Kanun-11.madde), dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur.

b) İsterse, davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür.

(2) Davanın açılmasından sonra, dava konusu davacı tarafından devredilecek olursa, devralmış olan kişi, görülmekte olan davada davacı yerine geçer ve dava kaldığı yerden itibaren devam eder. Bu takdirde dava davacı aleyhine sonuçlanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur. (Eklenen cümle 28.07.2020T. 7251 Sy.Kanun-11.madde)



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 22-01-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02816010 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.