Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2004/4653, Karar: 2004/5784 İçtihat

Üyemizin Özeti
Taraflar arasındaki istisna akdinden mütevellit ilişkide; yüklenicinin akdi feshettiğine dair iş sahibine ulaştırılmış bir yazı yok ise de; yüklenicinin, işini tamamlamadan inşaat alanını terketmiş olması, taraflar arasındaki istisna akdini eylemli olarak feshettiği anlamına gelir.
(Karar Tarihi : 10.11.2004)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Davacı yüklenici, davalı taşeron ile yapılan sözleşme uyarınca; davalının üstlendiği Jet G imalatını gerçekleştirmeden inşaatı terk ettiğini, böylece akdi eylemli olarak feshettiğini ileri sürerek fesih halinde davalının ödemesi gereken cezai şartın ve davacıya verdiği zararların tazminini talep etmiş, mahkemece işin ikmal edildiğinden bahisle davanın reddine dair verilen karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık Jet G (JG) işinin davalı tarafından tamamlanıp tamamlanmadığı ve işin terkedilmesinin akdin fiilen feshi anlamına gelip gelmeyeceği ile davacının zararı noktalarında toplanmaktadır. Davalının akdi feshettiğine dair davacıya ulaştırılmış bir yazı yok ise de; davalı, işini tamamlamadan inşaat alanını terketmiş ise akdi eylemli olarak feshetmiş sayılır. İşin ikmal edilip edilmediği hususu ise teknik bilgiyi gerektirdiğinden teknik incelemeyi zorunlu kılar. Bu nedenle mahkemece işin uzmanından oluşturulacak bilirkişi kurulundan gerektiğinde mahallinde keşif yapılarak; davalının yükümlendiği "JG" işini sözleşmeye uygun biçimde yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi, davacının zarar ile ilgili delillerinin değerlendirilerek ve TCDD'den de işin akıbeti sorularak sonuçta davalının işi ikmal ettiği anlaşıldığı takdirde şimdiki gibi davanın reddine karar verilmeli, aksi takdirde işin kalan kısmına göre tazminat ve işyeri zararı ile ilgili bir sonuca varılmalıdır.

Bu hususlar üzerinde durulmadan davanın reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun görülmüştür.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 10.11.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 358 :Mütaahhit, işe zamanında başlamaz veya mukavele şartlarına muhalif olarak işi tehir eder yahut iş sahibinin kusuru olmaksızın vâkı olan teehhür bütün tahminlere nazaran mütaahhidin işi muayyen zamanda bitirmesine imkân vermiyecek derecede olursa iş sahibi teslim için tâyin edilen zamanı beklemeğe mecbur olmaksızın akdi feshedebilir.

İmal sırasında işin müteahhidin kusuru sebebi ile ayıplı veya mukaveleye muhalif bir surette yapılacağını katiyetle tahmin etmek mümkün olursa iş sahibi, bunlara mani olmak için müteahhide münasip bir mühlet tâyin ederek veya ettirerek bu mühlet içinde icabını icra etmediği halde hasar ve masraflar müteahhide ait olmak üzere tamiratın veya imalâta üçüncü bir şahsa tevdi olunacağını ihtar edebilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 12-01-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,08842492 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.