Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 2009/5078, Karar: 2009/17954 İçtihat

Üyemizin Özeti
Mirasın kayıtsız şartsız reddinin iptaline ilişkin davalarda görev Asliye Hukuk Mahkemesine aittir.
(Karar Tarihi : 21.10.2009)
"Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:

Miras bırakan 25.12.2007 tarihinde vefat etmiş, mirasçılarından kızı P____, 12.03.2008 tarihinde sulh hakimine başvurarak mirası kayıtsız şartsız reddettiğini bildirmiştir. Bu beyan sulh hakimince 16.06.2008 tarihinde tutanağa bağlanmıştır.

İstek, mirası kayıtsız şartsız reddin iptaline ilişkindir (TMK m. 605/1).

Sulh Hukuk Mahkemeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile diğer kanunlarda belirtilen görevi yerine getirir. Asliye Hukuk Mahkemeleri ise, Sulh Hukuk Mahkemelerinin görevi dışında kalan ve özel hukuk ilişkilerinden doğan her türlü dava ve işler ile kanunların verdiği diğer dava ve işlere bakar (5235 s. K. m. 6). Mirasın kayıtsız şartsız reddinin iptaline ilişkin davaların Sulh Hukuk Mahkemesinde bakılacağına ilişkin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda (m. 8) bir hüküm bulunmadığı gibi, Türk Medeni Kanunu'nda da bir hüküm yoktur. O halde, mirasın kayıtsız şartsız reddin iptaline ilişkin davalarda görev Asliye Hukuk Mahkemesine aittir. Öyleyse görevsizlik kararı verilmesi gerekirken açıklanan yön gözetilmeden yargılamaya devam olunarak işin esasının incelenmesi yanlıştır.

KARAR : Hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.10.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 2 :Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 01-01-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03262711 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.