Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Esas: 2011/7422, Karar: 2011/9271 İçtihat

Üyemizin Özeti
Adli yargının görev alanına giren dava için idari yargıya başvurulması halinde; idare mahkemesinin verdiği görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren 10 gün içinde adli yargıya başvurulmuş olması sebebiyle davacının, BK.nun 137. maddesinde öngörülen ek süreden yararlandırılması ve davanın süresinde açıldığının kabulü gerekir.
(Karar Tarihi : 20.09.2011)
Davacı D____ Ltd. Şti. vekili Avukat Nevra Öksüz tarafından, davalı İçişleri Bakanlığı aleyhine 29/01/2010 gününde verilen dilekçe ile rücuen tazminat istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; Mahkemece davanın reddine dair verilen 02/03/2011 günlü kararın Yargıtay'da duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle, daha önceden belirlenen 20/09/2011 duruşma günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davacı şirket vekili Avukat Nevra Öksüz ile karşı taraftan davalı hazine vekili Avukat U____ S____ geldiler. Açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve hazır bulunanın sözlü açıklaması dinlendikten sonra tarafa duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyanın görüşülmesine geçildi. Tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.

Dava, trafik kazasından kaynaklanan tazminatı ödeyen davacının müteselsil sorumlu davalıdan kusuru oranında rücuen tazmini istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hükmü davacı temyiz etmiştir.
Davacı, 26.06.1997 tarihinde meydana gelen kazada davalı ile birlikte müteselsil sorumlu olarak tazminata mahkum edilmiş, karar tarihinden 15 gün sonra 17.05.2006 tarihinde tazminatı ödeyerek alacaklılardan ibra belgesi almış ve 06.07.2006 tarihinde davalı bakanlık aleyhine eldeki davayı Ankara 10. İdare mahkemesinde açmıştır. İdare mahkemesi önce Van idare mahkemesine, Van İdare Mahkemesi de Mardin İdare mahkemesine gönderilmek üzere yetkisizlik kararı vermişler, son olarak Mardin İdare mahkemesi uyuşmazlığın adli yargı yerinde çözümlenmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı vermiş ve bu karar 21.01.2010 tarihinde kesinleşmiş, davacı 10 gün içerisinde adli yargıya başvurmuştur. Davacı HUMK.nun 193. maddesi gereğince 10 günlük yasal süre içinde eldeki iş bu davayı açtığına göre davacının BK.nun 137. maddesinde öngörülen ek süreden yararlandırılması ve davanın süresinde açıldığının kabulü gerekir. Bundan dolayı da davalı İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan davanın esası incelenerek bir karar verilmesi gerekirken hak düşürücü süre yönünden reddi usul ve yasaya uygun bulunmadığından kararın bozulması gerekmiştir.

KARAR : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve temyiz eden davacı yararına takdir olunan 825,00 TL duruşma avukatlık ücretinin davalıya yükletilmesine, peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 20/09/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi."
Üye Notu : Dava konusu, trafik kazasından mütevellit değildir; davacı şirket işçisinin, traktör ile işyerine giderken, traktörün tekerinin mayına basması ve mayının patlaması ile hayatını kaybetmesi sonucu, işçinin mirasçılarına ödenen tazminatın, İçişleri Bakanlığı'ndan rücuen tazmini istemidir.
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 137 :Dâva veya defi, vazıyed eden hâkimin salâhiyeti olmaması veya tamiri kabil ve şekle müteallik bir noksan veya vaktinden evvel ikame edilmiş olması sebebi ile reddolunmuş olupta arada müruru zaman müddeti hitam bulmuş ise alacaklı hakkını talep etmek için altmış günlük munzam bir müddetten istifade eder.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 21-11-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01596904 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.