Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Esas: 2007/14477, Karar: 2008/10718 İçtihat

Üyemizin Özeti
Terör olaylarının yoğun olduğu bölgede, işçilerinin teröristlerce öldürülmesi üzerine tazminat ödeyen işverenin; idarenin bu bölgede gerekli tedbirleri alma konusunda yükümlülükleri bulunduğundan; ödediği tazminatı idareye rücu hakkı vardır.
(Karar Tarihi : 22.09.2008)
"Davacı TEDAŞ Genel Müdürlüğü vekili Avukat A____ A____ tarafından, davalı İçişleri Bakanlığı aleyhine 02/07/2004 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 25/04/2007 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir. Davacı kuruluş, çalışan işçilerinin görev sırasında teröristlerce öldürüldüğünü, ölen işçi yakınlarının açtığı tazminat davasında teröristlere % 60 kusur verildiğini, dava sonunda tüm tazminatı ödediklerini, davalının sosyal risk ilkesi gereğince teröristlerin verdiği zarardan sorumlu olduğunu belirterek ödediği miktarın % 60 kusura isabet eden miktarının tahsilini istemiştir.

Davalı idare, olayda kusurlarının bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, olayda teröristlere izafe edilen kusurdan, soyut olarak davalı idarenin sorumlu tutulamayacağı kanaati ile davanın reddine dair verilen karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Devletin, Anayasa'dan kaynaklanan, güvenliği sağlama ödevinin zorunlu bir sonucu olarak, yurttaşların can ve mal güvenliğini temin etme görevi vardır. Bunun yerine getirilmemesi halinde, oluşan zarardan Devletin sorumlu tutulması gerekir. Davacı elektrik idaresi, terör olaylarının yoğun olduğu bir bölgede kamu hizmeti yürütmektedir. Bu hizmet yürütülürken çalışan işçisi teröristlerce öldürülmüştür. Bu tür özel ve olağan dışı zararlar idare tarafından karşılanmalıdır. İdarenin bu bölgede gerekli tedbirleri alma konusunda yükümlülükleri bulunduğundan, teröristlere verilen kusurdan Devletin sorumlu olması gerekmektedir. Mahkemece, anılan yönlerin gözetilerek zarar kapsamının belirlenip sonucuna göre bir karar vermek yerine, yazılı şekilde davanın reddedilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.

KARAR : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 22.09.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 50 :Birden ziyade kimseler birlikte bir zarar ika ettikleri takdirde müşevvik ile asıl fail ve fer'an methali olanlar, tefrik edilmeksizin müteselsilen mesul olurlar. Hâkim, bunların birbiri aleyhinde rücu hakları olup olmadığını takdir ve icabında bu rücuun şumulünün derecesine tâyin eyler.

Yataklık eden kimse, vakı olan kârdan hisse almadıkça yahut iştirakiyle bir zarara sebebiyet vermedikçe mesul olmaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 02-05-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02007890 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.