Üyemizin Notu:
818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 148 inci maddesini karşılamaktadır.
Tasarının beş fıkradan oluşan 168 inci maddesinde, müteselsil alacaklılık düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 148 inci maddesinin kenar başlığında kullanılan "B. Alacaklıların Arasında Teselsül" şeklindeki ibare, Tasarıda "B. Müteselsil alacaklılık" şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 148 inci maddesi üç fıkradan oluştuğu hâlde, Tasarının 168 inci maddesi beş fıkra hâlinde kaleme alınmıştır.
Maddenin dördüncü fıkrası 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 148 inci maddesinde yer verilmeyen, yeni bir hükümdür. Bu hükme göre, "aksi kararlaştırılmadıkça veya alacaklılar arasındaki hukukî ilişkinin niteliğinden anlaşılmadıkça," alacaklılardan her biri edim üzerinde eşit hak sahibidir. Buna benzer bir düzenleme, Alman Medeni Kanunu’nun (BGB) 430 uncu maddesinde de bulunmaktadır.
Maddenin son fıkrası, 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 148 inci maddesinde yer verilmeyen, yeni bir hükümdür. Bu hüküm uyarınca, müteselsil alacaklılardan biri, kendisine düşen paydan fazlasını elde ettiği takdirde, bu fazlalığı, payını alamamış olan diâer müteselsil alacaklılara ödemekle yükümlü olacaktır.
|