Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

GelirVK. Geçici Madde 48

     
 
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 48
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil), işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makina, teçhizat ve demirbaşlarını kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedel ile bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü ayın son iş gününe kadar bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilirler. Bu suretle beyan edilen kıymetlerin satılması halinde satış bedeli bunların deftere kaydedilen bedelinden düşük olamaz. Bildirime dahil edilen varlıklar için amortisman ayrılmaz.

       Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu madde hükümleri uyarınca aktiflerine kaydettikleri emtia için ayrı; makina, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı özel karşılık hesabı açarlar. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde sermayenin unsuru sayılır ve vergilendirilmez. Makina, teçhizat ve demirbaşalar envantere kaydedelir ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman addolunur. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler sözkonusu emtia defterlerinin gider kısmına satın alınan mal olarak kaydederler. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
 1  Türkçe    (Madde son güncelleme Doç. Dr. Özge Yücel, 03-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

GelirVK. Geçici Madde 48 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

GelirVK. Geçici Madde 48 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

GelirVK. Geçici Madde 48 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

GelirVK. Geçici Madde 48 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

GelirVK. Geçici Madde 48 Türkçeleştirme Önerileri

Gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri (yalın, kolektif ve yalın komandit ortaklıklar içinde), işletmelerinde var olduğu halde kayıtlarında yer almayan mal, makine, donatım ve demirbaşlarını kendilerince ya da bağlı oldukları meslek kuruluşunca belirlenecek piyasa değeri ile bu yasanın yayımını izleyen üçüncü ayın son iş gününe kadar bir döküm ile vergi kuruluşlarına bildirerek defterlerine yazabilir. Böylece açıklanan değerlerin satılması durumunda satış tutarı, bunların deftere yazılan tutarından düşük olamaz. Bildirim kapsamına alınan varlıklar için yıpranma payı ayrılmaz. Dönemsonu kaynak çizelgesi temeline göre defter tutan yükümlüler, bu madde uyarınca olumlu değerlerine yazdıkları mal için ayrı, makine, donatım ve demirbaşlar için ayrı özel karşılık hesabı açar. Mal için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması ya da işletmenin tasfiye edilmesi durumunda anamalın unsuru sayılır ve vergilendirilmez. Makine, donatım ve demirbaşlar, döküme yazılır ve ayrılan karşılık birikmiş yıpranma payı sayılır. İşletme hesabı temeline göre defter tutan yükümlüler, söz konusu mal defterlerinin gider bölümüne satın alınan mal olarak yazar. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin yöntem ve temelleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
(Şerh No: 4187 - Türkçeleştiren: Özge YÜCEL - Tarih : 07-02-2010)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04089308 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.