
Bağımsız çalışma kazancı, bir hesap dönemi içinde bağımsız çalışma etkinliği karşılığı olarak toplanan para ve varlıklar ve diğer yollarla sağlanan ve paraya çevrilebilen yararlardan, bu etkinlik dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.
Bağımsız çalışanın müşterisinden ya da vekilliğini yaptığı kişiden bağımsız çalışma etkinliği ile ilgili olmak üzere para ve varlık biçiminde aldığı gider karşılıkları, kazanca eklenir.
(Ek fıkra: 24.12.1980-2361 s.y./46.m.) Yıpranan ekonomik değerlerin elden çıkarılması durumunda, Vergi Yöntem Yasasının 328. maddesine göre hesaplanan olumlu fark, kazanca eklenir.
Vergi, resim, işlem vergisi, yerinde inceleme, tanıklık, bilirkişilik ve uzmanlık gibi konulara harcanmak üzere müşteriden ya da vekilliği üstlenilen kişiden alınan ve tümüyle bu konular için harcanan para ve varlıklar, kazanç sayılmaz.
(Değişik fıkra: 19.02.1963-202 s.y./32.m.) Bağımsız çalışanlar, bağımsız çalışma kazancını Vergi Yöntem Yasasına göre tuttukları "Bağımsız Çalışma Kazanç Defteri"ne dayanarak belirler.
65. maddenin son fıkrasında yazılı ortaklıklar da bağımsız çalışma kazançlarını "Bağımsız Çalışma Kazanç Defteri" üzerinden belirler. Bu ortaklıkların dönemsonu kaynak çizelgesi temeline göre tuttukları defterler, bağımsız çalışma kazancı defteri yerine geçer.
Bağımsız çalışanlar için;
1- Öğrenmeleri koşuluyla adlarına, kamu kurumuna, icra kuruluşuna, bankaya, notere ya da postaya para yatırılması;
2- Bağımsız çalışma kaza...
