Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

İİK. MADDE 344

     
 
2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 344
NAFAKAYA İLİŞKİN KARARLARA UYMAYANLARIN CEZASI:
(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/136 md.;Değişik madde: 31/05/2005-5358 S.K./15.mad)

Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.

Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.
 3  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av.Cengiz Aladağ, 05-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

İİK. MADDE 344 İçtihatları

Daha önce verilen tedbir nafakalarının boşanma kararının kesinleşmesinden sonra yoksulluk ve iştirak nafakasına dönüşmesi halinde, nafaka hükümlerine uymamak suçundan sanığın cezalandırılabilmesi için, kesinleşen kararın "ayrıca takibe konulması veya aynı dosya üzerinden yeni talep açılarak buna ilişkin icra emrinin tebliği"nin yapılması gerekir.
(Şerh No: 17072 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 15-04-2021)

Birikmiş nafakalarla birlikte aylık nafaka da talep edilmiştir. Suç tarihi itibarı ile (4949 sayılı yasa ile yapılan değişiklik öncesi), İİK 344 Maddesindeki eylem "ara karar ile verilen nafakalarda" oluşmayacağından verilen beraat kararı netice itibarı ile doğrudur.
(Şerh No: 4580 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 03-03-2010)

Sadece birikmiş nafaka talebini içeren icra emri İİK. 344 maddesindeki suçu oluşturmaz. Çünkü birikmiş nafaka adi alacak niteliğindedir.
(Şerh No: 4579 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 03-03-2010)

Bu Maddeye Not Girin

İİK. MADDE 344 Şerhler, Notlar, Yorumlar

4949 Sayılı İcra İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 97. Madde
MADDE 97 - 2004 sayılı Kanunun 344 üncü maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. Nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası: Mahkemece ara kararı ile hükmedilen nafakayı ödemeyen borçlular hakkında da birinci fıkra hükmü uygulanır. Resmi Gazete Yayım Tarihi: 30.07.2003 (yürürlük tarihi)
(Şerh No: 4581 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 03-03-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

İİK. MADDE 344 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

İİK. MADDE 344 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

İİK. MADDE 344 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04252601 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.