Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

MK. MADDE 436

     
 
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 436
E. Usul
I. Genel olarak
Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa tabidir:

1. Karar verilirken ilgilinin bunun sebepleri hakkında bilgilendirilmesi ve karara karşı denetim makamına itiraz edebileceğine yazılı olarak dikkatinin çekilmesi zorunludur.

2. Bir kuruma yerleştirilen kişiye, alıkonulma kararına veya kurumdan çıkarılma isteminin reddine karşı en geç on gün içinde denetim makamına itiraz edebileceği derhal yazılı olarak bildirilir.

3. Mahkeme kararını gerektiren her istem, gecikmeksizin yetkili hakime ulaştırılır.

4. Yerleştirme kararı veren vesayet makamı veya hakim durumun özelliklerine göre bu istemin görüşülmesini erteleyebilir.

5. Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalığı olanlar hakkında, ancak resmi sağlık kurulu raporu alındıktan sonra karar verilebilir. Vesayet makamının daha önceden bilirkişiye başvurmuş olması halinde denetim makamı bundan vazgeçebilir.

Gerekçesi için Bkz.
 1 Bilgi    1  Çeviri    1  Ses Dosyası    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 26-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

MK. MADDE 436 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

MK. MADDE 436 Şerhler, Notlar, Yorumlar

MK. 436 Madde Gerekçesi
Gerekçe; Madde İsviçre Medenî Kanununun 397e maddesinden alınmıştır. Maddede koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasında yargılamaya ilişkin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunundaki "genel hükümler" dışında "özel hükümlere" yer verilmiştir. Bu özel hükümler boşanmada yargılama usulüne ilişkin 184 üncü madde hükmüne benzer bir hüküm niteliğindedir. Maddede, kişinin özgürlüğünün kısıtlanması gibi önemli bir karar verilirken, özgürlüğü kısıtlanan kişinin başvurabileceği yasal yollar ve hakları konusunda...
(Şerh No: 2121 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 26-11-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

MK. MADDE 436 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

MK. MADDE 436 Yabancı Dil Çevirileri

Restriction of freedom for the purpose of protection, is subject to the Civil Procedure Code, without prejudice to the following rules: 1. When making decision it is obligation to be informed of the person concerned about the reasons of that and warned in written that he or she can raise objection at the audit authority against decision. 2. There shall forthwith be notified in written to a person who has been placed into an institution that he or she can raise objection within at the latest ten days at the audit authority against decision of being detained or refusal of request to be discharged from institution. 3. Every request which necessitates court decision, shall be transmitted to the competent judge without delay. 4. Guardianship authority or judge that made decision of placement may postpone discussion of that request according to features of the situation. 5. There may only be decided after been taken medical board report about the persons having mental illness, mental weakness, alcohol or narcotic drug addiction, infectious disease posing serious hazard. Audit authority may withdraw from that in case guardianship authority applied to expert in earlier time.
(Şerh No: 12960 - Çeviren: Av.Kadir ORUÇ - Tarih : 29-01-2012)

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

MK. MADDE 436 Türkçeleştirme Önerileri

Bu Maddeye Ses Dosyası Ekleyin

MK. MADDE 436 Ses Dosyaları

Görme engelli meslektaşlarımız için ses dosyası
(Şerh No: 9459 - Ekleyen: Av.Nur Hayat BURAN - Tarih : 09-01-2011)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04109192 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.