İşverenin,1475 Sayılı İş Kanunu' na göre eksik sakat ve eski hükümlü çalıştırmak şeklinde belirlenen eylemin hüküm tarihinden önce yürürlüğe giren 4857 Sayılı Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca idari yaptırıma tabi olur, itirazı incele yetkisinin yetkili İdare Mahkemesine ait olduğu bu nedenle mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekir.
İŞ KANUNU TASARISI VE MADDE GEREKÇESİ: HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN:
Toplu işçi çıkarma
MADDE 30. - İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.
İşyerinde çalışan işçi sayısı:
a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
c) 301 ve daha...
gerekçe (İŞ KANUNU TASARISININ 31. MADDESİ İŞ KANUNU’NUN YASALAŞAN METNİNİN 30. MADDESİNE KARŞILIK GELMEKTEDİR.)
MADDE 31 - İşverenlerin 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde her yıl ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fıkrasına göre istihdamı zorunlu olan terör mağduru işçiyi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir. Bu ...