YASAL İŞLENTİ
MADDE 1.
(Değişik madde: 18.12.1999 - 4489 s.y./1. m.; değişik madde: 21.04.2005 - 5335 s.y./14.m.)
Borçlar Yasası ve Türk Tecim Yasasına göre işlenti ödenmesi gereken durumlarda işlentinin tutarı, sözleşmeyle belirlenmemişse yıllık yüzde on iki oranı üzerinden belirlenir.
Bakanlar Kurulu, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye ya da bir katına kadar artırmaya yetkilidir.
|
DİRENİM İŞLENTİSİ
MADDE 2.
(Değişik: 15.12.1999 - 4489 s.y./m.2 - Yürürlük maddesi 4)
Belli tutarda paranın ödenmesinde direnen borçlu, sözleşmeyle aksi kararlaştırılmadıkça geçmiş günler için birinci maddede belirlenen orana göre direnim işlentisi ödemek zorundadır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önceki yılın 31 Aralık günü kısa ödeme süreli öndelikler için uyguladığı işlenti oranı, yukarıda açıklanan tutardan çoksa yanlar arasında sözleşme olmasa bile tecimsel işlerde direnim işlentisi, bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu öndelik işlenti oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan öndelik işlenti oranından beş sayı ya da daha çok farklı ise yılın ikinci yarısından başlayarak bu oran geçerli olur.
Direnim işlentisinin tutarı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa sözleşmesel işlenti tutarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen tutarın üstündeyse direnim işlentisi, sözleşmesel işlenti tutarından az olamaz.
|
BİLEŞİK İŞLENTİ
MADDE 3.
Yasal işlenti ve direnim işlentisi hesaplanırken bileşik işlenti yürütülemez. Ancak bu konuya ilişkin Türk Tecim Yasası hükümleri saklıdır.
|
DİĞER YASALARDAKİ İŞLENTİLER
MADDE 4.
Bu yasada öngörülen orandan daha çok direnim işlentisi ödenmesine ilişkin diğer yasa hükümleri saklıdır.
|
YABANCI PARA BORCUNDA İŞLENTİ
MADDE 4/a.
(Ek madde: 14.11.1999 - 3678 s.y./30. m.)
Sözleşmede daha yüksek sözleşmesel işlenti ya da direnim işlentisi kararlaştırılmadığı durumlarda yabancı para borcunun işlentisinde devlet bankalarının o yabancı parayla açılmış bir yıl ödeme süreli yatırım hesabına ödediği en yüksek işlenti oranı uygulanır.
|
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN VE UYGULANMAYACAK HÜKÜMLER
MADDE 5.
22 Mart 1303 tarihli Murabaha (Tefecilik) Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Borçlar Yasası ve Türk Tecim Yasasında yasal işlenti, direnim işlentisi oranlarını belirleyen hükümler uygulanmaz.
|
MADDE 5 Geçici Madde 1.
Bu yasanın yürürlüğünden önce kurulan ilişkilerden doğan işlenti alacakları ile ilgili olarak da yasanın yürürlük tarihinden başlayarak bu yasa hükümleri uygulanır.
Ancak alacaklı ve borçlu alacağın bir ödeme planına bağlanması konusunda anlaşırsa anlaşma tarihinde yürürlükte olan yasa hükümleri uygulanır. Şu kadar ki borçlu ödeme planına uymazsa alacaklı, ödeme planına bağlı kalmaksızın bu yasaya göre alacağını borçludan alır.
|
MADDE 5 Geçici Madde 2.
(Ek madde: 18.12.1999 - 4489 s.y./3. m.)
Geçici birinci madde, bu yasanın yürürlüğünden önce kurulan ilişkilerden doğan işlenti alacakları ile ilgili olarak da uygulanır.
|
YÜRÜRLÜK
MADDE 6.
Bu yasa, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
|
YÜRÜTME
MADDE 7.
Bu yasayı Bakanlar Kurulu yürütür.
|