 |
bir eleştiri
|
|
Yazan |
Sevgili Genç Arkadaşım;
Yazdığınız makaleyi okudum. Ellerinize sağlık. Bilimsel üretim yapma saik ile bişeyler yazmak takdire şayan bir davranış. Hele de bilimselliğin köküne kıran girdiği şu günlerde daha da anlamlı birşey bu. Fakat yazı yazmak sorumluluk ister, bir şey yazınca bunu tartıp düşünüp olgunlaşırdıktan sonra yzmak lazımdır.
Şimdi;
Makalenizde gözüme çarpan çokça hukuki hata ve değerlendirme bulunmaktadır. Örneğin;"Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere,kişinin kendi hayatı üzerindeki tasarruf yetkisi ne olursa olsun sınırsızdır." cümlesinde yaptığınız tespit yerinde değildir. Öncelikle anayasanın MADDE 12. – Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir.
demektedir. Burada lütfen "vazgeçilemez" kuralına dikkat ediniz. yani sizinde olsa siz hayatınızdan vazgeçemezsiniz. öte yandan siznde aldığınız TMK madde 24ten bir önceki madde olan 23.madde de aşağıdaki gibidir;
I. Vazgeçme ve aşırı sınırlamaya karşı
MADDE 23.- Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez.
Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlaka aykırı olarak sınırlayamaz.
Demektedir. Burada da yine kişinin hayatından vazgeçemiyeceği yani bu hakkı üzerinde tasarruf edemeyceği vurgulnamktadır. Her iki madde metninden anlaşılacağı üzere hayat hakkı üzerinde tasarruf edilemeycek haklardandır.
Zamanım vefa etmediğinden uzunca açıklamalar yapmak istediğim makalenizin diğer hataları için birer cümle yazıp geçeceğim.
öncelikle rıza göstermese de hekim intahar gibi vakalarda hastaya müdahle edebilir yukarda naklettiğim maddeler nedeni ile. Öte yandan hekim müdahale etse bile kasten işlenbilen "kasten yaralama suçu"nu (madde 86) yı işlemiş olmaz. çünkü burada hekimin kastettiği şey yaralama değil iyileştirmedir. bu durumda manevi unsur yokluğundan suç işlenmiş olmaz. belki ameliyat olacak bir kişiye rızası yokken müdahelesi gibi bir durumda sizin söyledikleriniz kabul edilebilir. "saik" ceza hukuk açısından indirim sebebi değilir.Ötenazi yine başkası yaptığı için değil hem mevzuatımızca yasaklandığı için (bkz. hasta hakları yön.) hemde kişi kendi hayatı üzerinde sınırsız tasarruf hakkına sahip olmadığı için yasaktır.
Affınıza mağruren..
Av. Mervan Bingöl
|