Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ortak Girişim Şirketlerinin Her İkisinin de Ortaklarının Aynı Kişiler Olması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-09-2013, 15:56   #1
shrzgl

 
Varsayılan Ortak Girişim Şirketlerinin Her İkisinin de Ortaklarının Aynı Kişiler Olması

Merhaba!
Ortak girişim olarak İhaleye katılmak isteyen iki şirketin, şirket adresi ve ortaklarının bir kısmının aynı kişiler olmasının bir sakıncası var mıdır? Başka bir deyişle,aralarında organik bağ olduğu kabul edilecek olan iki şirket ortak girişim oluşturarak ihaleye katılabilir mi?
Araştırmalarıma göre, aynı ihaleye şirket adresi ve ortakları aynı olan iki farklı şirketin iki ayrı teklif sunması, Kamu İhale Kanununa göre yasak işlerden sayılıyor. Ancak iki şirketin anlattığım şekilde tek teklifle ihaleye girmesinde yasal bir engel var mıdır? Daha sonra karşımıza çıkacak cezai bir sorumluluk söz konusu olabilir mi??
Şimdiden teşekkürler...
Old 03-09-2013, 16:57   #2
limpid

 
Varsayılan

4734 sayılı kamu ihale kanunu

Ortak girişimler
MADDE 14. - Birden fazla gerçek veya tüzel kişi ortak girişim oluşturmak suretiyle ihalelere teklif verebilir. İhale aşamasında ortak girişimden kendi aralarında bir ortak girişim yaptıklarına dair pilot ortağın da belirtildiği anlaşma istenir. İhalenin ortak girişim üzerinde kalması halinde ise, sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli ortaklık sözleşmesinin verilmesi gerekir. Gerek ortaklık anlaşmasında gerekse ortaklık sözleşmesinde, ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin taahhüdün yerine getirilmesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları belirtilir.

4. maddede Ortak girişim : İhaleye katılmak üzere birden fazla gerçek veya tüzel kişinin aralarında yaptıkları anlaşma ile oluşturulan grubu,

gerek 4. gerekse 14. maddede birden fazla gerçek veya tüzel kişi denmektedir. her ne kadar iki şirketin ortaklarının bir kısmı aynı olsa da tüzel kişilikleri farklıdır. dolayısıyla kanun kapsamında birden fazla tüzel kişi tanımına uymaktadır.

kamu ihale kanununa göre söylediğiniz doğru ancak siz burada açıkça iki şirketin baştan ortak bir girişim olduğunu bildirip sözleşmenizi de ekleyerek ihale belgeleri arasında sunacaksınız. yasak işlerden olmadığı kanaatindeyim. zira kanun koyucunun amacı ihaleye iki farklı şirket adı altında girip örnek vermek gerekirse birisi 1 milyon diğeri 500 bin teklif verip şansını ikiye katlayarak diğer katılımcıların önüne geçilmesinin engellenmesidir.

ancak her şeye rağmen Kamu İhale Kurumundan da bilgi edinebilirsiniz.
Old 03-09-2013, 18:14   #3
shrzgl

 
Varsayılan

Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Sizinle aynı kanaatteyim. Ancak Kamu İhale Mevzuatına hakim olmadığımdan, birşeyleri kaçırmaktan korkuyorum. Aklımda KİK ten yardım almak da var. Saygılar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Derdest Bir Davada Davalılardan İkisinin Aynı Kişi Olması Hali Oğuz Saka Meslektaşların Soruları 4 14-08-2013 11:24
Ortak girişim-istihkak haczi Burak Demirci Meslektaşların Soruları 1 26-04-2013 15:31
Ortak Girişim Margon Meslektaşların Soruları 4 22-01-2012 15:50
Ortak Girişim Hakkında İcra Takibi Başlatılması emran Meslektaşların Soruları 5 26-02-2011 01:11
Avukatlık Ortaklıkları Ortak Girişim Kurabilir Mi? Doç. Dr. Özge Yücel Meslektaşların Soruları 2 28-12-2009 14:05


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04791808 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.