Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tensip zaptında tedbir nafakasına hükmetmek

Yanıt
Old 21-07-2008, 15:59   #1
Av. Seda Gayretli

 
Varsayılan Tensip zaptında tedbir nafakasına hükmetmek

Sayın meslektaşlarım ;

Açılan bir tedbir nafakası davasında direk tensip zaptında 250 lira tedbir nafakasına hükmedilmiş.. Ancak dilekeç ekinde Sosyal eko. durum araştırması yok dava esas boşanma davasıyla birleştiriline kadar da iki taraf için araştırma yapılmamış.tedbir nafakası isteyen eşe daha öncenden terk nedeniyle eve dön ihtarnamesi yollanmış.Yani kusurulu olan eşe tedbir nafakası hükmediliyor..

Bu da yetmiyor tedibr nafakası davası iki tarafta istanbulda ikamet ettiği halde tandık avukat Ankarada olduğu için Ankarada açılıyor...

Hatta karşı tarafın avukatı tensip zaptını icraya koyuyor. Boşanma davası var hem Ankara yetkili değil diye itiraz ediliyor ...ancak itirazın iptali davası hiç takip edilmediğinden yinek arşı taraf kazanıyor....
Tedbir nafakası davası İstanbuldaki esas boşanma davasıyla ilgili dosyayla birleştiriliyor. Bu arada aile kon utu şerhi istiyor karşı taraf böylelilkle evin satımını engelliyor.....


ilk derece mahkemesi yargılamaıs bitince dosya elime geldi... çok şaşırdım bu işte bir tuhaflık var ! başka bir davamda 7 ay oldu ve de hala tedbir nafakasına hükmedilmedi...bunda tensip zaptıyla nasıl hükmedildi tensip zaptı icraya konuldu..

Aile konutu şerhi verilmesi demek bu konutun yarısının diğer eşin olduğu anlamına mı geliyor.ama bu söz konusu ev 2001 öncesi alınmış kaldı ki zaten müvekkilin babaıs almış müvekkil 1998 yılında daha memuriyetinin 6. yılında almış bu evi. 6 yıllık bir polis memur nasıl İstanbuldan ev alsın ki!!


dosya çok geç elime geçtiği için bir çok şeyin eksik yapıldığını müvekkilin önceki avukatın çok ihmali olduğunu gördüm..
şimdi tedbir nafakası için hiç mi bir şikayet yolunu işletemem ...bunu yapmasam da temyizde bunlar usulden bozmak için gerekçe olarak gösterilebilir mi?

esas boşanma davasına kadının sosyal eko. durum araştırması gelmiş... hiç geliri yok abisini yanında şeklinde. halbuki şimdi araştırıyorum ve kadın üstüne 7tarla tapusu buldum.oturduğu ev de abisinin evi kira vermiyor. Bunları nafakayı düşürmek ve 20 milyarlık tazminatı düşürmek için ne şekilde kullanabilirim? Tapu fotokopilerini Yargıtay kanalıyla mı istemem gerekiyor yoksa ilk derece amhkemesi mi ?? yada kesin boşanma yok halen eşi görünen müvekkil tapudan bunların fotokopisini isteyebilir mi?
Old 22-07-2008, 08:15   #2
miss_lawyer

 
Varsayılan

Yetkisiz yerde açılan bu davada itiraz olmazsa veya itiraz süresinde yapılmazsa yetkisiz yerde görülebilir.
Tedbir nafakasının ön şartı nafaka isteyen eşin ayrı yaşamada haklı olmasıdır sanıyorum ki olayda nafakaya hak kazanan eş evi terk etmiş, terk haklı nedene dayanmıyorsa bu konuda da tedbir nafakasının şartlarının doğmadığından bahisle itiraz edebilirsiniz.
Nafaka miktarı için tarafların sosyal ekonomik durumlarının araştırılması gerekeceği kanaatindeyim,siz yine hakime bu konuyu açıklayın ama bu açıdan ancak temyiz yolu ile itiraz mümkün ve gerekli incelemeler yapılmadan eksik araştırma ile tedbir nafakasına hükmedildiği için bozulacağını düşünüyorum.
Karşı tarafın üzerine kayıtlı malvarlığı varsa delil listenize karşı tarafın tapu kayıtlarının sorulmasını yazın ve mahkeme kanalı ile tapu dairesinden bu kayıtlar gelir ve dosya içerisine konulur. Oturduğu evde kira vermediğine ilişkin yani abisinin evinde kaldığını tanık ile ispat edin.Ve başka lehinize olan tüm durumları ispat etmeye çalışın.Kolay gelsin..
Old 22-07-2008, 08:56   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Seda Gayretli
Sayın meslektaşlarım ;

Aile konutu şerhi verilmesi demek bu konutun yarısının diğer eşin olduğu anlamına mı geliyor.ama bu söz konusu ev 2001 öncesi alınmış kaldı ki zaten müvekkilin babaıs almış müvekkil 1998 yılında daha memuriyetinin 6. yılında almış bu evi. 6 yıllık bir polis memur nasıl İstanbuldan ev alsın ki!!


Aile konutu şerhi konulması demek, boşanma davası bitene, karar kesinleşene kadar evin tapuda üçüncü bir şahsa, diğer eşin rızası alınmadan devredilemeyeceği anlamına geliyor. Mülkiyet hakkı belirli bir süre kısıtlanmaktadır.

Ev 2001 senesinden önce alındığına göre, sadece gelir getirdi ise -kira örneğin- bunlar tasfiye ile ilgili bir dava açılması halinde alacak hakkına konu olur.Yine dediğiniz anlamda yarı mülkiyet hakkı yoktur.

Yine eş eğer; ben bu evin alımına katıldım, katkım oldu diyerek bir dava açarsa da bunu ispatlamak zorunda.Bu durumda da alacak hakkı sözkonusu olur eğer kazanırsa, mülkiyet hakkı değil.

Kolay gelsin, saygı ile.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tedbir Nafakasına İtiraz. Arif Aydın Meslektaşların Soruları 20 29-01-2013 17:05
ekonomik ve sosyal duum araştırması yapılmadan tedbir nafakasına hükmedebilirmi z.nurten demir Meslektaşların Soruları 4 21-06-2007 19:32
Boşanma davasından önce istenilen tedbir nafakasında ihtiyati tedbir istenebilir mi? külekçi Meslektaşların Soruları 9 09-04-2007 22:55
Trafik kazası - maddi zarar - ihtiyati Tedbir - araç dışında mala tedbir koymak Brusk Meslektaşların Soruları 8 04-04-2007 12:23
İştirak Nafakasına Esaslar Nelerdir. maddi Yüklerin Paylaştırılması ??? DenizSu Hukuk Soruları Arşivi 8 01-03-2004 17:47


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05178905 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.