![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Değerli Meslektaşlarım,
Davalı taraf olduğumuz el atmanın önlenmesi davasında yerel mahkeme lehimize 4.500,00 TL vekalet ücreti takdir etti. Davacı taraf kararı temyiz etti, Yargıtayın bozma kararından sonra yerel mahkeme bu sefer lehimize 1.000,00 TL vekalet ücreti takdir etti. Şimdi davalı taraf 3.500,00TL farkı geri istiyor. Bu konuda uygulamanın ne yönde olduğu hakkında pek fikrim yok. Bildiğiniz Yargıtay kararları varsa yada konuyla ilgili bilgi ve görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||
|
![]()
Sebebsiz zenginleşme hükümleri gereğince daha önce ödedikleri vekalet ücretinin farkını talep edebilirler |
![]() |
#3 |
|
![]() Metin Bey,
Y.13. HD. kararlarında da belirtildiği gibi mahkemece hükmedilen vekalet ücreti yargılama gideri niteliğindedir ve ancak dava sonuçlandığında miktarı belli olur.(Y.13 HD.16.03.2006 gün ve 2005/17679 E.- 2006/3713 K.) Mahkemenin 4.500.TL.vekalet ücretine hükmettiği önceki kararı bozularak yeni bir hüküm kurulmuş ve 1.000.TL. vekalet ücretine hükmedilmiş ve bu hüküm de kesinleşmiş ise artık sonuçlanan davada hükmedilen vekalet ücreti 1.000.TL. dir. Bozulan hükme göre ödenen vekalet ücretinden 3.500.TL. kısmın iadesi istemi haklıdır. Görüşündeyim. Selamlar. |
![]() |
#4 |
|
![]() eski karar bozulduğu için alınan 4500TL vekalet ücretinin dayanağı kalmaz, sebeb hukuka aykırı hale gelir ve sebebsiz zenginleşmeye konu olur. bizim bir dosyada aynı duru olmuştu karşı tarafa icraya intikal etmeden iade ettik, karşı taraf buna yanaşmazsa icranın iadesi yoluna başvurabilirsiniz kanımca
|
![]() |
#5 |
|
![]() Arkadaslar ben de benzer bir durumla karsi karsiyayim.asliye hukuk mahkemesinde acilan, itirazin iptali davasinda, davali vekili idim.yerel mahkeme davayi gorevsizlik yonunden reddetti.Bende vekalet ucretimi, icra yoluyla karsi taraftan tahsil ettim.fakat yargitay yerel mahkemenin gorevli olduguna karar vererek ,esasa girmeden karari bozdu.simdi karsi taraf odedikleri vekalet ucretini geri istiyor.bu durumda yerel mahkeme yeniden karar vermeden benim vekalet ucretini geri odeme yukumlulugum varmi?bununla ilgili yargitay karari bilen varmi.tesekkurler.
|
![]() |
#6 |
|
![]() Öncelikle yerel mahkemenin Yargıtay Bozma İlamına uyarak hüküm kurması ve bu hükmün de kesinleşmesi gerekir,karar kesinleşmeden talep edemezler,vekalet ücretini tahsil ettiğiniz icra dosyasına talep açmaları gerekir,icra müdürü de karar kesinleşmediği için talebi reddecektir.İİK.nunda icranın iadesi hükmünü incelemenizi tavsiye ederim.
|
![]() |
#7 |
|
![]() Asliye Hukuk Mahkemesinde dava lehimize sonuçlandı ve ilgili Kurumdan tazminat, vekalet ücreti ve yargılama giderlerini müvekkil adına icra takibi yapılmadan banka kanalıyla tahsil ettim. Kurum İstinafa başvurdu. İstinaf davayı esastan red kararı verdi. Ben de Yargıtay'a temyiz yoluna başvurdum. Soru şu; Karar Yargıtaydan gelmeden önce Kurum bu parayı iade talebinde bulunur mu? İade talep ederse benim vekil olarak sorumluluğum doğar mı? Emsal Yargıtay Kararı bulamadım.
|
![]() |
#8 |
|
![]() ''..davalı ilama dayalı olarak alacağı tahsil etmiş, ilam Yargıtay tarafından bozulmakla bozma uyarınca verilen ikinci kararla alacak yeniden belirlenmiş, yeni kararın kesinleşmesi üzerine davacının fazla ödediği saptanmıştır. Bu tarih itibarıyla davacı alacağı muaccel hale gelmiştir ( İİK.md.40 ). O nedenle alacağa bu tarih itibarıyla faiz başlatılması gerekirken ödeme tarihinden itibaren faiz yürütülmesi usul ve yasaya uygun görülmemiştir..''T.C. YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ E. 2013/2364 K. 2013/4481 T. 14.3.2013
|
![]() |
#9 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım merhaba. Yıllar önceki konuyu hortlatıyorum fakat ben de aynı durumdayım ve soruma hiçbir yerde cevap bulamadım. Sizin olayınızda kesinleşme olmadan kurumun parayı iade talebi oldu mu? |
![]() |
#10 |
|
![]() Asliye Hukuk Mahkemesindeki davada karşı vekalet ücreti iş sahibi lehine hükmedilmiştir. Sizin kurumdan tahsil ettiğiniz vekalet ücreti iş sahibi adına temsil yetkinize dayalıdır. Bozma kararı olur yargılama tekrar yapılırsa Mahkeme sonuca göre vekalet ücretine hükmedecektir. Bozma üzerine daha önce ödediği vekalet ücretini kurum talep edebilir. İade sorumluluğu vekile değil vekilin adına tahsil ettiği iş sahibine aittir. Vekil avukat yönünden bir sorumluluk doğmayacaktır. Şayet karşı vekalet ücreti iş sahibine ödenmeyip avukatta ücret olarak kalmış ise bozma kararı üzerine kurum tarafından ücretin iadesi talep edilmiş ise hüküm kesinleşmeden (henüz muaccel olmadan) karşı vekalet ücretini tahsil eden avukatın TBK'nun 508/2. Maddesi gereğince tahsil ettiği karşı vekalet ücretini tahsil tarihinden itibaren yasal faizi ile iş sahibine iadesi gerekir.
|
![]() |
#11 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Cevabınız için teşekkür ederim meslektaşım. Anladığım kadarıyla vekalet ücretinin yanında ana para da talep halinde iade edilecek. Benim takıldığım husus şu; iik m.40 gereği icranın iadesi için kesinleşme aranırken, kurumun icra öncesi başvuru sonucu yaptığı ödemenin iadesi için niçin kesinleşme şartı aranmıyor? Bunun kanuni dayanağı nedir? |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Bozma Kararından Sonra Taraf Teşkili yok İse Ne Yapılmalıdır | nanu | Meslektaşların Soruları | 0 | 13-05-2009 12:16 |
Bozma kararından sonra yapılan temyizin sonuçları nelerdir? | Armağan Konyalı | Meslektaşların Soruları | 3 | 27-09-2008 14:42 |
Ceza Mahkemesi - Bozma - Vekalet Ücreti | avukatzd | Meslektaşların Soruları | 6 | 18-03-2008 12:14 |
Yagıtay Bozma Kararından sonra ISLAH mümkün mü? | krizantem | Meslektaşların Soruları | 4 | 02-05-2007 11:51 |
bozma kararından sonra neler yapılabilir? | çınar | Meslektaşların Soruları | 6 | 11-04-2007 16:24 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |