12-09-2004, 23:12 | #1 |
|
Evlilik Dışında Velayet Hakkının Birlikte Kullanılması ve Velayet Hakkının İçeriği
Merhabalar
4721 sayılı TMK ya göre ana bana evli değilse velayet anaya aittir demiş yine boşanma sonrasında velayetin eşlerden birine tevdii edilmesi de zorunluluk olarak düzenlenmiştir. Buradan çıkan sonuç anne-baba velayet hakkına "birlikte" ancak evlilik sırasında sahip olduklarıdır. Bu düzenleme bir çok kez,özellikle yabancı mahkeme kararlarının tenfizinde sorun yaratmaktadır.Daha da önemlisi bu düzenleme bazı durumlarda çocuğun menfaatine aykırı da olabilir. Ayrıca velayet kendisine bırakılmayan taraf,çocuğu ile öngörülen sürelerde sadece görüşme hakkına sahip olmakta ve çocukla ilgili önemli olabilecek pek çok konuda hiç bir katılım hakkı bulunmamaktadır. Konu iki başlık altında tartışılabilir. 1-Evlilik dışında velayetin içeriği 2-Evlilik dışında velayet hakkının birlikte kullanılması. TMK açısından birlikte velayet kamu düzeni bakımından mümkün görünmemektedir.En azından şimdiye kadarki uygulama böyle. Diğer yandan velayetin içeriğine ilişkin çocuğu ziyaret etme dışında velayetin kapsamı tartışılmalı. Sonuç olarak çocuğun yüksek menfaatinin ve hayatın gereklerine uygun bir yasal düzenleme ve uygulama sağlanmalıdır. Bu konuda değerli katkılarınızı bekliyorum Saygılar |
21-01-2007, 11:39 | #2 | |||||||||||||||||||
|
Yargıç Hilmi Şeker http://www.turkhukuksitesi.com/makale_155.htm |
24-01-2007, 08:38 | #3 | |||||||||||||||||||
|
İzzet Doğan http://www.turkhukuksitesi.com/makale_477.htm |
01-02-2009, 11:52 | #4 |
|
Boşanma sonrasında velayetin birlikte kullanılmasına yasanın izin vermemesi isabetli olmamıştır. Mahkeme, velayetin birlikte kullanılabileceği ve bunun çocuğun yüksek yararına uygun olacağı kanısına yapacağı araştırma ile varabiliyorsa velayetin taraflardan birine verilmesine karar vermemeli ve velayet birlikte kullanılmaya devam etmelidir. Ülkemizde uzlaşma kültürünün zayıflığı dikkate alındığında boşanan eşler çocukları ile ilgili konularda ortak karar alma becerisini genellikle gösteremese de yasanın buna engel olması kabul edilemez. Yasa toplumun önünde gitmedikçe değişim olanaklı değildir.
|
02-03-2009, 16:22 | #5 |
|
İyi günler,
Kanunumuzda boşanma sonrası ortak velayet geçerli değil biliyordum. Fakat Karşıyaka 3.Aile Mahkemesi, 07.01.2009 tarihli kararında, "... velayetinin taraflarca müşterek olarak kullanılmasına, taraflara müşterek olarak verilmesine" şeklinde karar vermiş. Hakimin verdiği karar kanuna uygun mu? Bundan sonraki kararları nasıl etkiler? Teşekkürler. |
05-03-2009, 15:29 | #6 |
|
Buna benzer bir karar daha önce verilmiş olabilir mi? Bu ilk mi? Bir uzman arkadaştan yardım
|
07-05-2009, 20:44 | #7 |
|
Türk hukuk sisteminde birlikte velayet mümkün değildir. Yabancı mahkeme ilamlarında görüyoruz. Mahkeme kararı yazılı emir ile bozulacaktır.
|
20-08-2009, 08:56 | #8 |
|
Gayri resmi evliliklerde kadının hakkı?
Merhabalar
Ben Mesleğe yeni başlamış biri olarak sizlerin tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım oldu. Müvekkilim 2000 yılında İmam nikahıyla evlenip istanbula taşınıyor ve orada evlendiği şahısın evli ve 2 çocuklu olduğunu öğrenmesine ragmen tehtit ve zorlamayla 7 aylık kuma hayatı yaşatılıyor daha sonra kocası tarafından kendisine farklı bir ev acılıyor.bu arada müvekkilin 1 tanede çocuğu oluyor.velhasıl gün geliyor bundan yaklaşık 1 ay önce müvekkil evden kovuluyor. 1-Evlilik dışı çocuğun velayeti annede olmasına ragmen baba çocuğu vermiyor bunun için ne yapılır? 2-Müvekkil bayanın maddi ve manevi tazminat hakkı varmıdır? Eğer varsa hangi mahkeme görevlidir? şimdiden teşekkür ederim. |
12-02-2010, 11:54 | #9 |
|
Ben de stajımın başındayım ne kadar yardımcı olabilirım bilmiyorum ama genede şunu söyleyebilirım arada resmı bır evlilik olmadığı için maddi ya da manevi tazminat davası açamaz ancak çocuğun veleyate anaya aittir ve çocuk için nafaka isteyebilir.
|
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|