Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Eşin Kandırılarak boşanmaya ikna edilmesi!!!

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-07-2007, 17:38   #1
ilksan

 
Önemli Eşin Kandırılarak boşanmaya ikna edilmesi!!!

Müvekkilimin (eski) eşi müvekkilime, borçlarım var aleyhime icra takibi yapılacak bu işten sende zarar görme biz seninle kağıt üzerinde boşanalım sonra tekrar evleniriz diyerek müvekkilimi kandırıyor ve anlaşmalı olarak 2002 yılında boşanıyorlar. Mahkeme ilamına göre eşi müvekkilime nafaka ödemekle yükümlü, müşterek çocuklarının velayeti müvekkilime verilmiş ve müşterek oturdukları ev tazminat olarak müvekkilime verilmiş. Ancak aradan 5 yıl geçmiş olmasına rağmen eşi müvekkilime yeniden nikah yapmamış sürekli oyalamış bugün yarın diyerek ve mahkeme ilamlarının hiçbirini yerine getirmemiş ve ilamda geçen evde başkasına satılmış. Bu arada karı koca gibi fiili yaşamlarına devam etmişler. Ancak daha fazla dayanamayan müvekkilim en sonunda bir ay önce eşiyle evlerini ayırmışlar. Eşi de çocuğu alarak (velayeti müvekkilimde olmasına rağmen) evden ayrılmış.
Sorum şu; 2002 yılından itibaren ödenmeyen nafaka alacakları takibe konulabilir mi bununla ilgili bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre var mıdır? Boşanma ilamına rağmen fiilen birlikte yaşıyorduk evin geçimini ben sağlıyordum zaten o yüzden nafaka talep edilemez gibi bir itiraz da bulunulabilir mi? İlamda geçen ve başkasına satılan ev için ne yapılabilir evin satış bedeli diğer eşten dava yolu ile istenebilir mi? Aile hukuku konusunda çok tecrübesiz olduğum için belkide çoğu meslektaşıma basit gelebilecek sorular sormuş olabilirim. yardım edecek meslektaşlarıma şimdiden çok teşekkür ederim. İlkşan
Old 05-07-2007, 07:54   #2
av.ayselyildiz

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım mahkeme 2002 yılında hükmedilen nafakanın tahsili için icra yoluna başvurmanzıda hiçbir sakınca yok. Şöyle ki; Yargıtay nafaka yükümlüsünün, alacaklıya ödediği paraya "nafaka" kaydı düşmemesi durumunda bu paraların bile nafakaya mahsup edilemeyeceğini öngörüyor. Çocuğun teslimi için de yin eicra yoluna başvurabilirsiniz.İlamda bahse konu ev için ise öncelikle edimin ifasını diğer eşten istemek, bunu yerine getiremediği takdirde tazminat yoluna gitmek gerektiğini düşünüyorum. Ancak benzer bir konuyla daha önce karşılaşan meslektaşlarımızın farklı yorumları olabilecektir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Old 05-07-2007, 08:02   #3
alihabip

 
Varsayılan syn; meslektaşım

syn;meslektaşım evin satılmasından dolayı sebepsiz zenginleşme davası açma ihtimaliniz mevcut. burada 10 yıllık zamanaşımıkuralı geçerli olur. Çünkü ortak yaşam sürmekteydi. bu sebeple 1 yıllık değil 10 yıllık zamanaşımı kuralının geçerli olacağını düşünüyorum. saygılar
Old 05-07-2007, 11:01   #4
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan selam

Sayın Yıldız; bahsettiğiniz yargıtay kararını eklemeniz mümkün mü?
Old 05-07-2007, 11:32   #5
av.ayselyildiz

 
Varsayılan yargıtay kararı hakkında

Sayın meslektaşım, ilk fırsatta göndermeye çalışacağım...
Old 05-07-2007, 14:44   #6
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

İlamların icra edilebileceği süre aralığı 10 yıldır. (Nafaka alacakları ile ilgili belki zamanaşımı da yoktur, programım yeniden yüklenmediği için bakamıyorum, ama 10 yıldan eminim, dolayısıyla süre sorununuz yok)

Protokolde aidiyeti size teslim edilmişken 3. bir kişiye satılan evle ilgili olarak da her halukarda bedelini eski eşten isteyebilirsiniz, tapu iptali ise ancak satın alan 3.kişinin iyniyetli olmadığını, durumu bildiğini kanıtlamanız halinde mümkün.

Boşanmanın geçersizliğini ileri sürmeniz ise işe yaramaz. Resmi mercileri bilerek yanıltmış olmanızdan ötürü aleyhinize suç duyurusunda dahi bulunulabilir böyle bir beyan nedeniyle. Son olarak hukuksal boyutta da sonuç doğurmaz, muvazaanın tarafları muvazaa iddiasında bulunamaz.

Saygılarımla...
Old 05-07-2007, 14:59   #7
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukat Kamer Akgül
Sayın Yıldız; bahsettiğiniz yargıtay kararını eklemeniz mümkün mü?

Alıntı:
Yazan av.ayselyıldız
Sayın meslektaşım, ilk fırsatta göndermeye çalışacağım...

Benzer konu THS'de bir kaç kere tartışıldı. Sözkonusu forumlara Yargıtay kararı da sunuldu.Yanlış anımsamıyorsam, ben de sundum. O nedenle THS'de arama yaparsanız, kararlara ulaşırsınız. Sizin yerinize ben arayıp bulmak isterdim ama fazla zamanım yok.

Öte yandan, sözkonusu Yargıtay kararının soru sahibinin işine yarayacağını pek sanmıyorum. Çünkü o kararlarda ayrı yaşayan boşanmış çiftlerden söz edilmektedir. Soruya dikkat edilirse anne-baba-çocuk birlikte yaşamakta; hatta evin infak ve iaşesini dahi baba karşılamaktadır. Bu nedenle birlikte yaşanılan döneme ait nafakanın mahsubu istenebilir.

Zamanaşımı ve taşınmaz hakkında benden önce yanıt veren meslektaşlarıma da katılmaktayım.

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Emekli Maaşı için Muvazaalı Boşanmaya Yargıdan Darbe ahmetsacit Hukuk Haberleri 39 26-03-2014 15:21
boşanmaya yeterli sebep olabilir mi? av.füsun kimiran Aile Hukuku Çalışma Grubu 8 25-06-2007 11:48
İcbar Suretiyle Irtikap mı ikna Suretiyle Irtikap mı? Nesrin D. Meslektaşların Soruları 6 19-01-2007 20:53
Boşanmaya Davalıda Razı Olursa Serap YILMAZ Hukuk Soruları Arşivi 1 02-03-2002 01:43
Mirasın Pay Edilmesi ergok Hukuk Soruları Arşivi 1 27-02-2002 17:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05060601 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.