Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 6
Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.

193 sayılı GVK 6 maddesinde Türkiye de yerleşmiş sayılmayan gerçek kişilerce elde edilen kazançları üzeinden vergilendirileceği hükme bağlanmış olmanın temel ve tipik özelliği, Kanunun 4 maddesinde yerleşme sayılan hallerere yer verilmiştir.

Üyemizin Notu: 193 sayılı gelir vergisi kanunu, mükellef kitlesini berçek kişiler olarak tespit etmiştir, gerçek kişilerin kazançları üzerinden alınacak olan verginin konusunu oluşturan kazanç ve iratların ise Türkiye veya Türkiye dışında elde edilmesi kıstaslarını Türk vatandaşları bakımından 3 maddesnin 2 fıkrası parantez içi hükmğ istisna olmak üzere sınırlama yapmaksızın hüküm altına almıştır.Yani Türk vatandaşlarının Dünyanın her hangi bir yerinde elde etmiş olduğu kazancının Türkiye de Gelir vergisine tabi olacağını düzenlemiş olmakla birlikte, kanunun üçüncü maddesindeki parantez içi hüküm çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik olarak düzenlenmiş tek taraflı bir düzelnemedir. Bu bakımdan bazı istisnai konulara yer verilmiş olmanın tipik bir özelliği yine beşeri ve ekonomik ilişkileri yanabcı ülkelerle daha yoğunluklu olan kişilerin ise uyrukluluk ilkesinden sapma gösterip ikametgah ilkesine bağlı olmak üzere sadece Türkiye'de elde edilen kazançlar üzerinden vergilendirilmeyi uygun bulmuştur. Zira Türk vergi Hukukunun vergilendirmeye yönelik düzenlemesinde özellikle ticari kazancın vergilendirilmesinde iki temel ölçüt benimsenmiş olup bu ilkeler Uyrukluluk ve ikamethag ilkeleridir. Bu bakımdan Uyrukluluk ilkesinden hareketle uyruğunda bulunan kişilerin her nerede olursa olsun elde ettiği kazanlarının bu kanun kapsamında Türkiye de vergilendirilmesi amaçlanmış olmakla birlikte, ikametgah kıstasının göz önünde bulundurularak vergilendirilmeye gidilmesi ilkesi de benimsenmiştir, bu özellik ise Türk vergi sistemine tam mükellefiyet ve dar mükellefite kavramlarının yerleşmesine neden olmuştur. İşte bu nedenledir ki kanunun 6 ncı madeesinde düzenlenen hüküm ikametgah ilkesinden hareketle gerçek kişilerin Türkiye de elde etmiş oldukları kazançları Türkiye de vergilendirilmesine yönelik düzenlemeye gidilmiştir. Bu bakımdan Dar mükellef kişi sayılan gerek yabancı kişiler ve gerekse ekonomik ve beşeri ilişkileri bakımından daha yoğun oldukları ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye de elde etmiş oldukları kazançları Türkiye de vergilendirilmesi benimsenmiştir. Örneğin, Trk vatandaşı olup Almanya'da ikamet eden ve ekonomik ilişkileri orada yoğunlaşmış bulunan Tür vatandaşının Uyrukluluk ilkesine dayanmak koşulu ile Türkiye de elde etmiş olduğu kazancı vergilendirilecektir. Bunun yanında, Alman vatandaşının ise Sadece Türiye de elde detmiş olduğu kazancı Türkiye de vergilendirilmeye ilişkin düzenleme benimsenmiştir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Muhsin KOÇAK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 21-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,10058808 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.