Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 3. Ceza Dairesi 2011/5807 E.N , 2011/6800 K.N. İçtihat

Üyemizin Özeti
Sanığın mağdurla boğuştuktan sonra onu kolundan tutarak merdivene kadar sürüklemesi, burada merdivenden ittirerek yere düşürmesi sonucu mağdurun sağ el bileğinde kırık olacak şekilde yaralaması ile sonlanan olayda yaralamanın kasten meydana gelen ağır neticeli olayın dolaylı kast olarak değerlendirilerek eksik ceza tayini bozmayı gerektirmiştir.
(Karar Tarihi : 17.05.2011)
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunarak;

Gereği görüşülüp düşünüldü;

Sanığın temyiz isteminden vazgeçmesi nedeniyle Yargıtay Altıncı Ceza Dairesi'nin görevsizlik kararı üzerine, yaralama suçundan kurulan hükme yönelik olarak yapılan incelemede;

Yerinde görülmeyen sair itirazların reddine. Ancak;

İddia, savunma, doktor raporu ve tüm dosya kapsamına uygun olarak kabul edilen oluşa göre, sanığın mağdur ile boğuştuğu ve sanığın mağdurun kolundan tutup evin giriş kapısı önündeki merdivene kadar sürükleyerek burada merdivenden ittirerek yere düşürmesi sonucu mağdurun sağ el bileğinde coiles kırığı olacak şekilde yaralaması ile sonlanan olayda sanığın kasten ittirmesi sonucu mağdurda meydana gelen başka ve ağır sonuçtan kasten yaralamadan sorumlu tutularak cezalandırılması yerine olası kast ile cezasından indirim yapılması suretiyle eksik ceza tayini,

Bozmayı gerektirmiş, o yer C.Savcısınm temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı (BOZULMASINA), 17.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 86 :(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) (Ek: 7242 S.K. m.11-yürürlük: 15.4.2020) "Canavarca hisle"

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında (Ek: 7242 S.K. m.11-yürürlük: 15.4.2020) ", (f) bendi bakımından ise bir kat" artırılır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Hasan ATAY
Hukuk Fakültesi Öğrencisi
Şerh Son Güncelleme: 10-01-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03511190 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.