Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Av.K. MADDE 9

     
 
1136 S.lı Avukatlık Kanunu MADDE 9
Avukatlık meslekine kabul edilen adaya, ilgili baro tarafından bir ruhsatname verilir.
       Avukatlığa kabul, ruhsatnamenin verildiği andan itibaren hüküm ifade eder.
       Aday böylece avukatlığa kabul edildikten sonra (Avukat) unvanını kullanmak hakkını kazanır. Durum Türkiye Barolar Birliğine bildirilir.
       (Değişik dördüncü fıkra: 13/1/2004 – 5043/1 md.) Ruhsatnameler ve avukat kimlikleri Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılır ve düzenlenir. 8 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen şekilde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca uygun bulma kararı verildiğinde ruhsatnameler Birlik Başkanı ve ilgili Baro Başkanı tarafından imzalanır. Avukat kimlikleri, tüm resmî ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmî kimlik hükmündedir.
       Mesleke kabul edilen avukata ruhsatname verilirken, baro yönetim kurulu önünde aşağıdaki şekilde andiçtirilir:
       (Değişik : 2/5/2001 - 4667/8 md.) Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine andiçerim.
       Avukatın andiçtirildiği, andın metnini de kapsıyan bir tutanağa bağlanır ve ilgilinin dosyasında saklanır. Tutanak baro yönetim kurulu üyeleri ile birlikte andiçen avukat tarafından imzalanır.
 1  İçtihat    2 Bilgi    (Madde son güncelleme Admin, 09-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

Av.K. MADDE 9 İçtihatları

Bankanın avukata genel vekaletnameye istinaden bilgi/belge vermeyip, özel vekaletname istemesi banka görevlisi açısından görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
(Şerh No: 17076 - Ekleyen: Sinan ÖZTÜRK - Tarih : 12-05-2021)

Bu Maddeye Not Girin

Av.K. MADDE 9 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Kimlik- Resmi Kimlik
"Avukat kimlikleri, tüm resmî ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmî kimlik hükmündedir." hükmünün hukuksal gerekçesi her ne ise, aynı gerekçe tüm meslek mensupları için de geçerlidir. Avukatlara ayrıcalık tanımanın faydası, gereği ve gerekçesi yoktur, dahası "eşitlik" ilkesine de aykırıdır.
(Şerh No: 3584 - Ekleyen: Av.Hulusi METİN - Tarih : 20-01-2010)

Avukatın Hukuka Uygun Davranacağına İlişkin Yemin Etmeye Zorlanması Haksızlıktır.
Avukatlık Kanunu’nun 9.maddesindeki yemin metni gerçekle örtüşmemektedir: ‘’ Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine andiçerim.’’ Hukukun tanımı tartışmalıdır. Tanımlanamayan bir kavram üzerine ant içmek avukatın namusunu tehlikeye sokmaktadır. ‘’Bir yerde iki hukukçu varsa üç hukuki görüş vardır’’ sözü doğrudur. Hukukun köşeli ve belirli bir kavram olmadığı yargı kararlarındaki ayrışık oylardan bellidir. ‘’Hukuka uygun davranmak...
(Şerh No: 1472 - Ekleyen: Armağan KONYALI - Tarih : 29-11-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

Av.K. MADDE 9 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

Av.K. MADDE 9 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

Av.K. MADDE 9 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04032493 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.