Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

MK. MADDE 314

     
 
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 314
C. Hükümleri
Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer.

Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur.

Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir.

Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılır.

Evlatlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlatlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.

Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.

Gerekçesi için Bkz.
 1 Bilgi    1  Değişiklik Önerisi    1  Çeviri    1  Ses Dosyası    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 06-01-2010 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

MK. MADDE 314 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

MK. MADDE 314 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Gerekçe; Evlât edinmenin hukukî sonuçlarını düzenleyen bu madde, yürürlükteki Kanunun 257 nci maddesini karşılamaktadır. Birinci fıkrada, ana ve babaya ait hak ve yükümlülüklerin (velayetin ve velayetten doğan hak ve yükümlülüklerin) evlât edinmenin gerçekleşmesiyle birlikte evlât edinene geçeceği hükme bağlanmaktadır. İkinci fıkrada, evlât edinmenin mirasçılık üzerindeki etkileri düzenlenmiştir. Buna göre, evlâtlık, evlât edinenin mirasçısı olur, ancak kendi ailesine karşı kan bağından do...
(Şerh No: 498 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 03-11-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

MK. MADDE 314 Değişiklik Önerileri

Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer. Ancak eşlerden biri diğerinin çocuğunu evlat ediniyorsa anne ya da babanın velilik hakkı sona ermez ve eşler velayeti birlikte kullanır. Evlatlık, evlat edinenin kalıtçısı olur. Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen, isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir. Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ya da tek başına evlat edinilen ve ayırt etme gücünden yoksun küçüklerin nüfus kaydına ana ya da baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları ya da evlat edinen kişinin adı yazılır. Evlatlığın, kalıt ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlatlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir. Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler, mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.
(Şerh No: 2964 - Ekleyen: Özge YÜCEL - Tarih : 27-12-2009)

Bu Maddeye Çeviri Girin

MK. MADDE 314 Yabancı Dil Çevirileri

Rights and obligations belonging to mother and father pass to adopter. Adopted, becomes legal heir or heiress of adopter. If adopted child is minor, obtains surname of adopter. Adopter may give a new name to child if he or she wishes. Adopted child who is major, may receive surname of adopter while being adopted if he or she wishes. Names of spouses who adopt are recorded as names of mother and father to the registers of birth of minors who have been adopted jointly by spouses and been devoid of discretion. In order not to be damaged of rights of inheritence or other rights of adopted child and to be continued of his or her family bonds, every kind of tie is formed between the family tree which adopted child has come from by transfer and the family tree of adopter. Records, documents and information regarding adoption, may in no way be expressed unless court decision existed or adopted child requested.
(Şerh No: 12694 - Çeviren: Av.Kadir ORUÇ - Tarih : 29-12-2011)

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

MK. MADDE 314 Türkçeleştirme Önerileri

Bu Maddeye Ses Dosyası Ekleyin

MK. MADDE 314 Ses Dosyaları

Görme engelli meslektaşlarımız için ses dosyası
(Şerh No: 7226 - Ekleyen: Av.Nur Hayat BURAN - Tarih : 23-09-2010)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03915906 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.