Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 314 Değişiklik Önerisi

MK. MADDE 314 Mevcut Metin
Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer.

Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur.

Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir.

Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılır.

Evlatlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlatlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.

Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.

Gerekçesi için Bkz.
MK. MADDE 314 Önerilen Yeni Metin
Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer. Ancak eşlerden biri diğerinin çocuğunu evlat ediniyorsa anne ya da babanın velilik hakkı sona ermez ve eşler velayeti birlikte kullanır.

Evlatlık, evlat edinenin kalıtçısı olur.

Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen, isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir.

Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ya da tek başına evlat edinilen ve ayırt etme gücünden yoksun küçüklerin nüfus kaydına ana ya da baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları ya da evlat edinen kişinin adı yazılır.

Evlatlığın, kalıt ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlatlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.

Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler, mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.
Üyemizin Değişiklik Gerekçesi :

Eşlerden birinin diğerinin çocuğunu evlat edinmesi durumunda çocuğun genetik anne ya da babası velayet hakkını var olan yasal düzenlemenin salt sözüne göre yitirmekteydi, bu ise üvey evlat edinme kurumunun amacına uygun düşmemektedir. İsviçre Medeni Kanunu'nda olduğu gibi anne babanın velayet hakkını yitireceği düzenlemesine ayrık olan bir hükmün getirilmesi gerektiğinden maddenin ilk fıkrasına bu konuda bir ekleme yapılarak eşlerden birinin diğerinin çocuğunu evlat edinmesi durumunda velayetin birlikte kullanılacağı öngörülmüştür.
Maddenin dördüncü fıkrasında ise ayırt etme gücünden yoksun evlat edinilen küçüğün nüfus kaydına anne ya da baba adı olarak yalnızca birlikte evlat edinen eşlerin adlarının yazılacağının öngörülmesi, eşitliğe ve çocuğun üstün çıkarlarına aykırı olduğundan birlikte evlat edinen ya da tek başına evlat edinen kişilerin adlarının anne ya da baba adı olarak yazılması öngörülerek söz konusu fıkrada değişiklik yapılmıştır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 27-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02520704 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.