Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

BK. MADDE 147

     
 
6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 147
II. Beş yıllık zamanaşımı
Aşağıdaki alacaklar için beş yıllık zamanaşımı uygulanır:

1. Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler.

2. Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri.

3. Küçük sanat işlerinden ve küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar.

4. Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacaklar.

5. Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden, ticari simsarlık ücreti alacağı dışında, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar.

6. Yüklenicinin yükümlülüklerini ağır kusuruyla hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi dışında, eser sözleşmesinden doğan alacaklar.
 1  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av.Nevra Öksüz, 05-02-2011 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

BK. MADDE 147 İçtihatları

Temyize konu dava, eser sözleşmesinden mütevellit tahsil olunan gecikme cezasının iadesi taleplidir. Eser sözleşmelerinden doğan geri alma davalarında zamanaşımı 5 yıldır.
(Şerh No: 13729 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 31-05-2012)

Bu Maddeye Not Girin

BK. MADDE 147 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Gerekçe
(TASARININ 146. MADDESİ KANUNUN YASALAŞAN METNİNİN 147. MADDESİNE KARŞILIK GELMEKTEDİR.) MADDE 146 - 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 126 ncı maddesini kısmen karşılamaktadır. Tasarının tek fıkraya bağlı altı bentten oluşan 146 ncı maddesinde, beş yıllık zamanaşımı süresinin uygulanacağı hâller düzenlenmektedir. 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 126 ncı maddesinin kenar başlığında kullanılan "2. Beş senelik müruruzaman" şeklindeki ibare, Tasarıda "II. Beş yıllık zamanaşımı" şeklinde değiştirilmi...
(Şerh No: 10615 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 02-03-2011)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

BK. MADDE 147 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

BK. MADDE 147 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

BK. MADDE 147 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,02249193 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.