Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2007/7205, Karar: 2008/1513 İçtihat

Üyemizin Özeti
Temyize konu dava, eser sözleşmesinden mütevellit tahsil olunan gecikme cezasının iadesi taleplidir. Eser sözleşmelerinden doğan geri alma davalarında zamanaşımı 5 yıldır.
(Karar Tarihi : 10.03.2008)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Taraflar arasındaki uyuşmazlık, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, davalı idarece, davacıya uygulanan ve davacı tarafından davalıya ödenen gecikme cezasının istirdadına ilişkin olup, mahkemece davalının zamanaşımı def'inin kabulü ile zamanaşımının gerçekleştiğinden bahisle davanın reddine karar verilmiş, karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.

Dava konusu meblağ 09.05.2002 tarihinde davalı idareye yatırıldığı, davanın ise 16.03.2007 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 17.10.1962 gün ve 14/35 sayılı kararı uyarınca yine Hukuk Genel Kurulu'nun 06.01.1968 gün 1928 Esas-6 Karar sayılı kararlarında istisna sözleşmelerinden doğan geri alma davalarında BK.nun 61. maddesindeki değil, BK.nun 126. maddesindeki zamanaşımı sürelerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Kesin kabulün yapıldığı tarihte ceza uygulaması yoluna gidilmediğinden zamanaşımının bu tarihte başladığının kabulü doğru olmamıştır ve davacıdan cezai şartın ödetilmesine ilişkin 19 Mart 2002 tarihli yazının davacıya tebliğ edildiği 22 Mart 2002 tarihi dikkate alındığında dava konusu olayda 5 yıllık zamanaşımı süresi geçmeden dava açıldığından mahkemece davalının zamanaşımı def'inin reddi ile işin esasına girilerek davanın sonuçlandırılması gerekir. Aksine oluşan mahkeme kararı bozulmalıdır.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 10.03.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 147 :Aşağıdaki alacaklar için beş yıllık zamanaşımı uygulanır:

1. Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler.

2. Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri.

3. Küçük sanat işlerinden ve küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar.

4. Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacaklar.

5. Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden, ticari simsarlık ücreti alacağı dışında, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar.

6. Yüklenicinin yükümlülüklerini ağır kusuruyla hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi dışında, eser sözleşmesinden doğan alacaklar.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 31-05-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02496099 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.