Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

HMK. MADDE 71

     
 
6100 S.lı Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 71
DÖRDÜNCÜ AYIRIM

Davaya Vekâlet



Genel olarak
(1) Dava ehliyeti bulunan herkes, davasını kendisi veya tayin ettiği vekil aracılığıyla açabilir ve takip edebilir.
 1  İçtihat    2 Bilgi    1  Ses Dosyası    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 05-02-2011 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

HMK. MADDE 71 İçtihatları

Kendisi adına dava açmak üzere temsil yetkisi ancak Baroda kayıtlı avukata verilebilir. Vekalet ilişkisine dayanarak avukat olmayan kişinin açmış olduğu davada sonradan müvekkil tarafından verilen icazet davayı usulüne uygun olarak açılmış hale getirmez. Hak sahibi olmayan ve avukat da olmayan davacı tarafından açılan davada aktif husumet ehliyeti bulunmadığının kabulü gerekir.
(Şerh No: 13620 - Ekleyen: Av.Özlem AŞKAR TUFAN - Tarih : 25-05-2012)

Bu Maddeye Not Girin

HMK. MADDE 71 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı'ndan-Yasalaşmayan "Avukat ile temsil zorunluluğu" maddesi
"Adalet Komisyonu Raporu"ndan: "...Tasarının 76 ncı maddesinin görüşmeleri sırasında, davalarda, tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğunu içeren aşağıdaki gerekçeler doğrultusunda değişiklik önergesi verilmiştir. “Yargılamayı yöneten hâkim, taraflara hiçbir şekilde lojistik destek sağlayamaz. Onun tarafsız kalması zorunluluğu, bunu icab ettirir. Avukatsız takip edilen davaların öyküleri “hukuk bilmezliğin yol açtığı kayıplar”la doludur. İddia, savunma ve delillendirme, her...
(Şerh No: 10092 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 12-02-2011)

Madde Gerekçesi
1086 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin birinci fıkrası aynen kabul edilmiş; dava ehliyetine sahip olan tarafın daha önce olduğu gibi davasını bizzat açabilmesi, takip edebilmesi ve bu işlemleri tayin edeceği vekil aracılığıyla da yapabilmesi benimsenmiştir. Aynı Kanunun aynı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hüküm, yasal temsilcilerin kanunî görevi arasında yer almakla burada tekrara lüzum görülmemiştir.
(Şerh No: 10028 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 12-02-2011)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

HMK. MADDE 71 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

HMK. MADDE 71 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

HMK. MADDE 71 Türkçeleştirme Önerileri

Bu Maddeye Ses Dosyası Ekleyin

HMK. MADDE 71 Ses Dosyaları

Görme engelli meslektaşlarımız için ses dosyası
(Şerh No: 9915 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 06-02-2011)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03550911 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.