Dün, 15:42
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Merhaba meslektaşlarım,
Net cevap bulamadığım bir konuda yardımlarınızı rica ediyorum;
Trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat davasında davalılar araç sürücüsü ve ZMMS sigortacısı. Araç işleteni davaya dahil edilmemiş. Mahkeme, davalıların (araç sürücüsü ve sigorta şirketi) tazminattan müşterek ve müteselsilen sorumlu olduğuna karar verdi. Davacı, tazminatın tamamını davalı sürücüden tahsil etti.,
Davalı sürücü, ödediği tazminatı diğer davalı sigorta şirketinden talep edebilir mi?
|
|
 |
|
 |
|
Merhaba
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nın B.4.2. maddesinde, ödemede bulunan sigortacının, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre tazminatın kaldırılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene rücu edebileceği hükme bağlanmıştır. Bu durumda, davacı sigortacı, bu davayı ancak kendi akidine karşı açabilecektir. Oysa Halis, sigorta ettiren olmayıp, sözleşmenin de tarafı değildir. Sadece, zarara neden olduğu iddia edilen sigortalı aracın sürücüsü konumundadır. Bu durum karşısında, mahkemece, davalı sürücü hakkında açılan davanın pasif sıfat (husumet) yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın davalı Halis yararına bozulması gerekmiştir. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 30.10.2008, E.2008/3721 K.2008/4991 |
|
 |
|
 |
|
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları B.4.2 ye göre ve yukarıdaki yargıtay kararına göre de sürücü sigorta sözleşmesinin tarafı olmadığından ödemiş olduğu miktarı sigortaya rücü edemeyeceğini düşünüyorum, ancak yüzde yüz kusurlu değilse, ödemiş olduğu miktarı kusursuz olması oranına göre araç sahibine/işletenine rücü edebileceğini düşünüyorum.
|