Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Trafik kazası nedeniyle haklı fesih

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-03-2025, 11:23   #1
Balkesavukat10

Varsayılan Trafik kazası nedeniyle haklı fesih

Herkese kolay gelsin, işçinin kusuru ile işverene 30 günlük ücretini aşan miktarda zarar vermesi sonucunda haklı nedenle fesihle ilgili bir maruzatım var değerli meslektaşlarım. Trafik kazası meydana geldi ve şoför işçi kusurlu bu kazada. Araçtaki zarar ise henüz tespit edilmese de 1 aylık ücretin çok üzerinde. Fakat işverenin araçlarındaki zararı kasko karşılıyor. Zarar kasko tarafından karşılandığı için burada işverene zarar verme şartı oluşmuş oluyor mu sizce, işverenin bu masrafı cebinden karşılaması şart mı ? İşçinin yüzde elli kusurlu olması durumunda masrafın yarısı üzerinden mi şartın oluşup oluşmadığı değerlendirilmeli. Şimdiden herkese teşekkürler
Old 04-04-2025, 10:57   #2
Av.CengizEge

Bildiğim ve hatırladığım kadarıyla zararın sigortadan tazmini fesih hakkını bertaraf etmez. Zarar tespiti yaptırtmanız gerekmektedir tahmini bir şekilde yol alamazsınız süreçte sizin için sıkıntı yaratacaktır. İşçi kusuru oranında zarardan mesuldur. İşveren her halükarda burada zarar görmüş oluyor. Ayrıca aracın kasko bedeli dışında işçi tam kusurlu ise aracın tamiratta kaldığı süreye ilişkin de kar kaybı hesaplaması yaptırılabilir diye düşünüyorum. Buna ilişkin karar bakmanız daha faydalı olacaktır. Fesih için tanınan süreye iyi bakın yanlış hatırlamıyorsam zararın tespitinden itibaren veya icra/disiplin kurulunun yapacağı incelemeden itibarendi fakat emin olamıyorum bu kısım da işveren açısından önemli.

Zararı ve kusuru bilirkişi aracılığıyla tespit ettirin, işçinin savunmasını alın, ayrıca kasko bedeline de bakın. Bu bilgiler doğrultusunda savunmasını vs. alarak gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bu doğrultuda kararlar mevcuttu. eksik veya muallakta kalan kısımları buraya yazabilirseniz bizler de aydınlanmış oluruz.
Old 04-04-2025, 11:01   #3
Balkesavukat10

Çok teşekkür ederim görüşleriniz için. Kaskodan dosya henüz açılmadı dolayısıyla henüz hasar bedeli de tespit edilmedi. Elimizde yalnızca trafik kazası tespit tutanağı var meslektaşım. Şoför yüzde yüz kusurlu. Dediğiniz gibi kusur ve zararın miktarının tespit edilmesi ve akabinde fesih yoluna gidilmesi daha sağlıklı fakat işveren bir an önce fesih yoluna gitmek istedi çünkü işçi bu sefer çalışmaya devam etmek istediğinde işverenin onu çalıştırmaması işçiyi haklı konuma getirebilir diye düşündüm. Araçtaki masraf 1 milyon TL'nin üzerinde ve gelecek raporun da bir aylık ücreti aşacağı aşikar diye düşünerek ben de ilgili maddeden feshinin yapılmasını ilettim.Umarım hata etmemişimdir, ekspertiz raporunun ve kusur durumunun aksi yönde gelmesi mümkün olmadığından ve işçi çalıştırılmak istenmediğinden böyle bir yol izledik meslektaşım.
Old 04-04-2025, 11:04   #4
Av.CengizEge

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
Çok teşekkür ederim görüşleriniz için. Kaskodan dosya henüz açılmadı dolayısıyla henüz hasar bedeli de tespit edilmedi. Elimizde yalnızca trafik kazası tespit tutanağı var meslektaşım. Şoför yüzde yüz kusurlu. Dediğiniz gibi kusur ve zararın miktarının tespit edilmesi ve akabinde fesih yoluna gidilmesi daha sağlıklı fakat işveren bir an önce fesih yoluna gitmek istedi çünkü işçi bu sefer çalışmaya devam etmek istediğinde işverenin onu çalıştırmaması işçiyi haklı konuma getirebilir diye düşündüm. Araçtaki masraf 1 milyon TL'nin üzerinde ve gelecek raporun da bir aylık ücreti aşacağı aşikar diye düşünerek ben de ilgili maddeden feshinin yapılmasını ilettim.Umarım hata etmemişimdir, ekspertiz raporunun ve kusur durumunun aksi yönde gelmesi mümkün olmadığından ve işçi çalıştırılmak istenmediğinden böyle bir yol izledik meslektaşım.

Dışarıdan bir bilirkişiden (Sigorta Tahkim Komisyonunda görevli vs.) hızlıca rapor aldırarak o belgeye istinaden işlem yapmanızı tavsiye ederim. Trafik bilirkişileri ve araç değer bilirkişileri oluyor. Aksi halde kaskonun atayacağı bilirkişiyi bekleyeceksiniz. Detaylı bir rapor aldırıp işlem yapabilirsiniz asgari tarifeden ücretlendirirler büyük ihtimalle.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi